Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξερευνώντας τα φαράγγια της Ελλάδας: Άγρια ομορφιά, δράση και περιπέτεια

Εξερευνώντας τα φαράγγια της Ελλάδας: Άγρια ομορφιά, δράση και περιπέτεια

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια νέα εκδοχή των καλοκαιρινών σας διακοπών;

Φύση; Άφθονη και για κάθε γούστο. Νερό; Κρυστάλλινο, πεντακάθαρο και κελαριστό, συχνά κατάλληλο ακόμη και για (παγωμένες) βουτιές. Ευκαιρίες για δράση; Περισσότερες από τη μέση παραλία. Το μόνο που δεν θα βρείτε στα ελληνικά φαράγγια, είναι… οικογένειες με ταπεράκια, αδέσποτα μπαλάκια του τένις και ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία. Και παραδεχτείτε το: Στην πραγματικότητα δεν θα σας λείψουν καθόλου.

Η άγρια ομορφιά της Ελλάδας μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό καλοκαίρι, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα. Είτε περιοριστείτε στην πεζοπορία και την καταρρίχηση, είτε θέλετε να ζήσετε την αδρεναλίνη του rafting, τα ελληνικά φαράγγια έχουν αυτό που χρειάζεστε. Φορτώστε το αυτοκίνητο, επιλέξτε ελαστικά που θα σας προσφέρουν πολλά χιλιόμετρα, και ξεκινήστε για διακοπές γεμάτες περιπέτεια.

Βίκος: Το φαράγγι των μεγάλων ρεκόρ και των ακόμη μεγαλύτερων συγκινήσεων

Γνωρίζατε ότι το βαθύτερο και το στενότερο φαράγγι της Γης βρίσκεται στην Ελλάδα; Κι είμαστε σίγουροι ότι αν υπήρχε κάποια αξιοκρατική μέθοδος αξιολόγησης της ομορφιάς, το φαράγγι του Βίκου θα έσπαγε κάθε ρεκόρ και σε αυτή. Εκεί θα βρείτε ό,τι ψάχνετε: Από τμήματα που ενδείκνυνται για σχετικά χαλαρό (αν και αναπόφευκτα ανηφορικό) περίπατο, μέχρι διαδρομές με μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά και τη δυνατότητα να ζήσετε την εμπειρία του canyoning σε ένα περιβάλλον οργιαστικής φύσης. Ο Βοϊδομάτης, ένα από τα πιο κρύα και καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, ο Αωός και ο Άραχθος με τα κρυστάλλινα νερά τους σας προσκαλούν για rafting, ενώ οι ατέλειωτες εκδρομές στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια είναι επιβεβλημένες.

Βουραϊκός: Ταξίδι στο φαράγγι του οδοντωτού

Σε δελεαστική απόσταση από την Αθήνα και έχοντας να επιδείξει τη συγκλονιστική φύση της Πελοποννήσου, αλλά και ιστορικά ελληνικά χωριά, όπως τα Καλάβρυτα και το Διακοφτό, το φαράγγι των 20 χιλιομέτρων θα σας μαγέψει με τις εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, τους ορμητικούς καταρράκτες και τα μοναδικά του σπήλαια. Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 6 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τις στάσεις για να απολαύσετε το τοπίο (εμείς προτείνουμε να κάνετε αρκετές). Ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα, η διαδρομή προς το Διακοφτό θα είναι κατηφορική, ενώ για την επιστροφή σας μπορείτε να πάρετε τον γραφικό οδοντωτό. Η περιοχή προσφέρει ατέλειωτες ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση, όμως εμείς στη θέση σας θα επιδιώκαμε να απολαύσουμε ακόμη περισσότερα ανεξερεύνητα τοπία, «βουτώντας» στο πράσινο του Εθνικού Δρυμού Χέλμου-Βουραϊκού, αλλά και στα καταγάλανα νερά της λίμνης Τσιβλού που «κρύβει» στον πυθμένα της ένα ολόκληρο βυθισμένο χωριό.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι εκτός από εσάς, έχουν τις απαραίτητες αντοχές και τα… ελαστικά σας, προτιμώντας για παράδειγμα μια επιλογή όπως τα Goodyear EfficientGrip Performance 2, με την αυξημένη κατά 50% χιλιομετρική απόδοση που εξασφαλίζει ότι κάθε εξόρμηση θα βρίσκεται εντός των ορίων σας.

Σαμαριά: Πεζοπορία στο κρησφύγετο των κρι-κρι

Ένας χρυσός κανόνας λέει πως όταν ένας τόπος καταφέρνει να γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί παρά να διαθέτει και απαράμιλλη ομορφιά. Έτσι συμβαίνει και με τη Σαμαριά, την πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων – αλλά και πολλών Ευρωπαίων – όταν ακούνε τη λέξη «φαράγγι». Ο εμβληματικός προορισμός των πεζοπόρων της Ευρώπης, μέσα σε 16 χλμ. προλαβαίνει να χωρέσει τα πάντα: 450 είδη χλωρίδας και πανίδας, πευκοδάση, κυπαρίσσια, ελιές, πηγές με πόσιμο νερό – που σημαίνει κι ότι δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάτε μπουκαλάκια – εγκαταλελειμμένα χωριά, εκκλησίες, απόκρημνα βράχια και, φυσικά, τα κρι-κρι, τους πιο διάσημους κατοίκους της Κρήτης. Λίγο πριν την έξοδο από το φαράγγι, που συνολικά απαιτεί περίπου 6-7 ώρες περπατήματος, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Αγίας Ρούμελης με την τιρκουάζ θάλασσά της και το ομώνυμο χωριό να στέκει δίπλα της. Μια βουτιά στα δροσερά νερά θα γίνει η καλύτερη επιβράβευση για τη διαδρομή.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φαραγγιού της Σαμαριάς: Το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τις αμέτρητες μοναδικές ομορφιές. Είτε θελήσετε να αναρριχηθείτε στον Ψηλορείτη, είτε επιλέξετε τις καταδύσεις στις θάλασσες του Λιβυκού, είτε αποφασίσετε πως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά καινούργιο, όπως το paragliding, τις διθέσιες πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, η Κρήτη αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Απλώς, φροντίστε να έχετε άφθονες μέρες στη διάθεσή σας και ελαστικά που μπορούν να ανταποκριθούν στις… ιδιαίτερες ανάγκες ασφαλείας του κρητικού οδικού δικτύου, όπως τα EfficientGrip Performance 2 της Goodyear, που έχουν τις μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα.

Ευρυτανία: Στο φαράγγι που «Πάντα Βρέχει»

Εκτός από την πιο εντυπωσιακή ονομασία στην Ελλάδα, το φαράγγι «Πάντα Βρέχει» έχει να επιδείξει και αντιστοίχως εντυπωσιακά τοπία. Το όνομά του δεν προέκυψε τυχαία: Τα παγωμένα νερά που φτάνουν στο Πάντα Βρέχει από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, κυλούν από τις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας στην πορεία τους μαγευτικούς καταρράκτες. Λόγω του τεράστιου ύψους από το οποίο πέφτουν, όμως, η ροή τους διακόπτεται και απλώνεται σε μεγάλη ακτίνα, δημιουργώντας την εντύπωση τεχνητής βροχής. Η πεζοπορία στο «Πάντα Βρέχει» στο μεγαλύτερο μέρος της απαιτεί να είμαστε βυθισμένοι στο νερό, που σε ορισμένα κομμάτια φτάνει ακόμη και μέχρι τη μέση μας – ενώ μας οδηγεί για βουτιές στους παραμυθένιους καταρράκτες.

Και η Ευρυτανία μπορεί να ξυπνήσει τη θέληση για περιπέτεια ακόμη και σε εκείνους που όταν ακούνε διακοπές σκέφτονται αυτομάτως το… τάβλι. Εσείς θα περιοριστείτε στο river trekking; Mountain Bike, ιππασία, rafting, parapente, καγιάκ, σας καλούν να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο – είτε είστε άνθρωποι της… ξηράς, είτε αγαπάτε το υδάτινο στοιχείο.

Αχέροντας: Βουτιά στο φαράγγι του Άδη

Τυλιγμένος στον μύθο και την ομορφιά, ο Αχέροντας φέρνει ακόμη και τον πιο ορκισμένο ορθολογιστή σε επαφή με το μεταφυσικό. Απόκοσμα βουητά, θρύλοι που ξεκινούν από την αρχαιότητα για να μπλεχτούν με την ορθοδοξία, πλατάνια που θροΐζουν από το πέρασμα των νυμφών και ένα από τα σημαντικότερα – και σίγουρα το πλέον υποβλητικό – μαντείο της αρχαιότητας, χωρούν στις κοίτες του ποταμού που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οδηγεί στην πύλη του Άδη.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το πρώτο σοκ των παγωμένων νερών, μέσα στα οποία θα περπατήσετε (ή και θα κολυμπήσετε για λίγο, ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε) και θυμηθείτε ότι σταδιακά θα συνηθίσετε τη θερμοκρασία. Η επιβράβευση αξίζει αναμφίβολα τον κόπο: Πρόκειται να απολαύσετε μια από τις πιο συγκλονιστικές πεζοπορικές διαδρομές της ζωής σας.

Και γιατί να μην τολμήσετε κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό; Ιππασία με τα άλογα να μπαίνουν μέσα στο νερό, rafting και flying fox, για αδρεναλίνη και απίστευτη θέα, θα σας χαρίσουν αναμνήσεις που θα κρατήσετε για μια ζωή. Στη συνέχεια, η πορεία είναι σχεδόν αυτονόητη: Πίσω στο αμάξι και οδήγηση μέχρι τα Σύβοτα, με τα τροπικά τους νερά. Ή και μέχρι την λίγο πιο μακρινή, αλλά εξαιρετικά γραφική Πρέβεζα, αν τα κουράγια – τα δικά σας και του αυτοκινήτου σας – το επιτρέπουν.

Πριν ξεκινήσετε

  • Μετρήστε τις δυνάμεις σας. Ενημερωθείτε καλά για τις δυσκολίες των διαδρομών που σκοπεύετε να ακολουθήσετε. Μπορεί ένα μονοπάτι που μοιάζει εύκολο, να κρύβει παγίδες για έμπειρους πεζοπόρους λίγα χιλιόμετρα μετά. Ρωτήστε τους ντόπιους αν οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ασφάλεια της εκδρομής σας. Όταν έχετε όλα τα στοιχεία, κρίνετε αν όντως η διαδρομή είναι στο φάσμα των δυνατοτήτων σας.
  • Δάσκαλε, πού δίδασκες; Είπαμε, το φετινό καλοκαίρι επιβάλλει πειραματισμούς, όχι όμως και απερισκεψίες. Πολλές outdoor δραστηριότητες, όπως το rafting, ενέχουν κινδύνους για τους πρωτάρηδες και δεν θα πρέπει ποτέ να τις δοκιμάζουμε για πρώτη (ή και… τέταρτη) φορά χωρίς τη βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή.
  • Προετοιμαστείτε για περιπέτεια. Ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό των ελληνικών φαραγγιών; Όλα τους βρίσκονται σε περιοχές γεμάτες από γνωστά κι ανεξερεύνητα αξιοθέατα. Πριν ξεκινήσετε, βρείτε τι θέλετε να δείτε οπωσδήποτε, αλλά παραμείνετε ανοιχτοί στις προτάσεις των ντόπιων. Και πάνω από όλα, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας μπορεί να σας πάει όπου βάλει ο νους σας, κάνοντας έναν μηχανολογικό έλεγχο και – αν είναι απαραίτητο – αλλάζοντας τα ελαστικά σας.
    Επιλέγοντας θερινά ελαστικά όπως τα Goodyear EfficientGrip Performance 2, κατάλληλα για ζάντες 15” έως 21”, που προσφέρουν 50% περισσότερα χιλιόμετρα χάρη στην τεχνολογία Mileage Plus και μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα, θα είστε σίγουροι πως τίποτα δεν θα μπει ανάμεσα σε σας και την περιπέτεια.

Άλλωστε μπορεί να σταθείτε τυχεροί: Κάνοντας κλικ εδώ, έχετε την ευκαιρία να μπείτε στον διαγωνισμό της Goodyear και να διεκδικήσετε εντελώς δωρεάν ένα σετ EfficientGrip Performance 2, για να ξεκινήσετε πιο ξένοιαστοι από ποτέ για τις θερινές σας περιπέτειες.

.

Μάθετε περισσότερα για τα Goodyear EfficientGrip Performance 2 εδώ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024