Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Jerusalem Post: Γιατί η Τουρκία έχει ασυλία να επιτίθεται σε άλλες χώρες;

Jerusalem Post: Γιατί η Τουρκία έχει ασυλία να επιτίθεται σε άλλες χώρες;

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξέφρασε την ανησυχία της για την αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ, όπως μεταφέρει ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Seth Frantzman

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξέφρασε την ανησυχία της για την αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ, όπως μεταφέρει ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Seth Frantzman.

Πρόκειται για την τελευταία τουρκική επίθεση που φημολογείται ότι χρησιμοποίησε ένα ένοπλο drone, βαθιά μέσα στο Ιράκ, αφήνοντας τους πολίτες φοβισμένους και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το λόγο που η Τουρκία έχει ασυλία να επιτεθεί σε άλλες χώρες και μη στρατιωτικές περιοχές.

Η Thomas-Greenfield έγραψε, λοιπόν: «Χθες, ξεκαθάρισα στους τούρκους αξιωματούχους ότι κάθε επίθεση που στοχεύει πολίτες στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour θα ήταν παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Ανησυχώ βαθιά για τη βία κοντά στο στρατόπεδο και καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο Rudaw, η επίθεση διενεργήθηκε από τουρκικό drone, ενώ χτυπήθηκε μια παιδική χαρά η οποία βρισκόταν κοντά σε σχολείο του προσφυγικού καταυλισμού Makhmur. Ο καταυλισμός που τελεί υπό την υποστήριξη του ΟΗΕ, είχε δημιουργηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να στεγάσει Κούρδους πρόσφυγες προερχόμενους από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως το Reuters, στις 2 Ιουνίου, είχε μεταδώσει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράκ ότι η Τουρκία θα «εκκαθαρίσει» ένα στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο, σύμφωνα με τη δήλωσή του, παρέχει ασφαλές καταφύγιο για Κουρδούς μαχητές, απειλώντας να επεκτείνει τη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε βάσεις του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ κατά το τελευταίο έτος, εστιάζοντας τη δύναμη πυρός τους και τις επιδρομές τους κυρίως σε μια λωρίδα εδάφους έως 30 χλμ. (Περίπου 20 μίλια) εντός του Ιράκ. «Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πιστεύει πως το Makhmour αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή όσο το προπύργιο του ΡΚΚ στα βουνά του Καντίλ πιο βόρεια.

Μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος

Η αντίδραση της πρέσβεως Linda Thomas-Greenfield, σύμφωνα με την Jerusalem Post, αποδεικνύει τη μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, καθώς οι παρελθούσες αμερικανικές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια όταν η Τουρκία έπληττε αμάχους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, κατά το παρελθόν, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν στενές συνεργασίες με την Άγκυρα καθώς συμφωνούσαν πως εξτρεμιστικές οργανώσεις (που απολάμβαναν τη στήριξη της Τουρκίας) ήταν χρήσιμες στον πόλεμο της Συρίας. Η Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο στενός εταίρος του Ιράν και της Ρωσίας και συνεργάζεται με αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Βενεζουέλα και η Λευκορωσία.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει πως τον Νοέμβριο του 2019 η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour. Η Τουρκία δεν έχει παράσχει στοιχεία ότι τα πλήγματά της βλάπτουν τους «τρομοκράτες», τονίζει.

Το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα drones και επιδιώκει να τα πουλήσει σε άλλες χώρες. Δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν σχεδιαστεί εν μέρει για να παρουσιάσουν τις δυνατότητες των drones ή εάν γίνονται με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, όπως αυτά που προκαλεί με τις αποκαλύψεις του ένας τούρκος αρχιμαφιόζος (ο Σεντάτ Πεκέρ) που έχει καταγγείλει τον διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024