Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννα Αγγελοπούλου: Με κρητική «φορεσιά» στα Σφακιά

Γιάννα Αγγελοπούλου: Με κρητική «φορεσιά» στα Σφακιά

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Από την ιστορική Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, άνοιξε σήμερα η αυλαία των επισήμων εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Θυμιανής και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″ Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Στη σημασία του εορτασμού αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής » Ελλάδα 2021″, επισημαίνοντας ότι «από εδώ άναψε η φλόγα για την λευτεριά της Κρήτης. Το πάθος για την λευτεριά των προγόνων σας ήταν αυτό που σηματοδότησε τον αγώνα».

Η κ Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα για τα 200 χρόνια της επανάστασης, κάνοντας λόγο για ένα συλλογικό επίτευγμα.

Όπως είπε, «Όλη η Ελλάδα γιορτάζει. Και η Κρήτη που είναι η δική μου πατρίδα γιορτάζει πάνδημα την επέτειο».

Αναφερόμενη στην Κρήτη τόνισε ότι σήμερα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, κάλεσε τους παριστάμενους να είναι πάντα κοντά στην παράδοση, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας λέγοντας: «Σας ευγνωμονούμε που είστε διαρκώς στο πόδι στέλνοντας το μήνυμα σε όλους που μας επιβουλεύονται να μην τολμήσουν να κάνουν κάτι».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην συνεισφορά όλων στον εορτασμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε υλική και άυλη κληρονομιά μετά το τέλος των εκδηλώσεων».

Παράλληλα τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που περάσαμε και θα συνεχίσουμε με σχέδιο για το μέλλον».

Η Κρήτη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική ιστορία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η Κρήτη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική ιστορία, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας και η θυσία των Κρητικών μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα είναι σήμερα ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και περισσότερο έτοιμη από ποτέ να υπερασπιστεί τα δίκαια της».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση με σταθερό βηματισμό προχωρά στην εμπέδωση μιας ξεκάθαρης εξωτερικής πολιτικής ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο εορτασμός της ιστορικής επετείου αποτελεί χρέος τιμής όλων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στεκόμαστε με σεβασμό και τιμούμε τους χιλιάδες νεκρούς του τόπου μας, τις θυσίες και τα βάσανα των Κρητικών μπολιασμένες μεταξύ τους».

Το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση αναλύθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας κ. Μαρία Ευθυμίου, ενώ παρουσιάστηκε μουσικό απόσπασμα από το μελοποιημένο από τον Δημήτρη Μαραμή έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη, και παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια από τοπικούς συλλόγους καλλιτεχνών. Συμμετείχαν οι παραδοσιακοί σύλλογοι «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

Στην κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη δόθηκε ως δώρο σφακιανή παραδοσιακή πετσέτα και στους επισήμους κρητικό μαχαίρι.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στα Σφακιά, η κ. Αγγελοπούλου θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Σφακίων. Το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο Λιμάνι των Χανίων η υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τίτλο «1821».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024