Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβολιασμοί: Ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί - Στόχος να είμαστε έτοιμοι πριν τον χειμώνα

Εμβολιασμοί: Ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί – Στόχος να είμαστε έτοιμοι πριν τον χειμώνα

Ο ρυθμός με τον οποίον εμβολιάζονται οι πολίτες θα κρίνει το τείχος ανοσίας. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τον ιό και πιέζουν το σύστημα υγείας.

Η ανάγκη να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας επιβεβαιώνεται διαρκώς, καθώς ο ιός δεν εξαφανίζεται από την κοινότητα και οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εξάρσεις.

Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές το εμβόλιο μπορεί να προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες ιδίως από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου και από το ενδεχόμενο νοσηλείας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΣΚΑΪ που επικαλείται επίσημα στοιχεία από το μητρώο ασθενών Covid, για την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου, οι πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι, ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρυμμένη υγεία.

Ο ρυθμός εμβολιασμού που έχει να κάνει με την προσβασιμότητα των πολιτών στα εμβόλια και με την προθυμία τους να «τσιμπηθούν» συμβάλει στο να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης «αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής.

Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.

«Είναι βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.

«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.»

Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.

Έρχονται εμβολιασμοί με «μοντέλο ΗΠΑ»

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αλλαγές στην εμβολιαστική διαδικασία. Πρόκειται για την υλοποίηση του «μοντέλου ΗΠΑ» το οποίο επί της ουσίας θα προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών χωρίς καν να κλείνουν ραντεβού. Χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αλλά απλά με την παρουσία τους σε ένα εμβολιαστικό κέντρο να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προοπτική η οποία προφανώς έχει να κάνει τόσο με το απόθεμα εμβολίων που θα μπορεί να έχει η χώρα μας στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής διαδικασίας όσο και στην οργάνωση των κέντρων που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τον κοροναϊό.

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση σε πρώτη φάση ενός μοντέλου εμβολιασμού μέσα σε 2-3 ημέρες κι εν συνεχεία η λήψη του εμβολίου χωρίς ούτε καν ραντεβού, είναι ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να υπάρχει εμβόλια που θα είναι περισσότερα από τη ζήτηση, οπότε και θα αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Γεωργιάδης:  Αν όλοι αύριο πηγαίναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα στη Σάμο οπού ανεστάλη προσωρινά το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία στο νησί, λόγω χαμηλής προσέλευσης, υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο ένα νησί να έχει κάτοικους που αρνούνται να εμβολιαστούν και μάλιστα εν μεσώ τουριστικής περιόδου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αν όλοι αύριο πηγαίναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024