Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Και η Ονδούρα ανάμεσα στις χώρες που μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Και η Ονδούρα ανάμεσα στις χώρες που μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ήδη άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2019 εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε παράρτημα της διπλωματικής αποστολής της στο Ισραήλ, που έδρευε στο Τελ Αβίβ

Ο πρόεδρος της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η πρεσβεία της χώρας της Κεντρικής Αμερικής στο Ισραήλ θα ανοίξει εντός του μήνα στην Ιερουσαλήμ, ενώ λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες στο Τελ Αβίβ.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου «θα επισημοποιήσουμε αυτό που είχαμε ήδη κάνει πραγματικότητα σταδιακά, δηλαδή την εγκατάσταση της πρεσβείας μας στην Ιερουσαλήμ», είπε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια συνάντησής του με παραγωγούς καφέ στη Λα Πας (δυτικά).

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ήδη άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2019 εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε παράρτημα της διπλωματικής αποστολής της στο Ισραήλ, που έδρευε στο Τελ Αβίβ.

Τον Αύγουστο του 2020 το Ισραήλ άνοιξε γραφείο αρμόδιο για τις εμπορικές συναλλαγές και τη διμερή συνεργασία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ συγκαταλέγεται στα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών, «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες στο Ισραήλ βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, ώστε να μην προκαταληφθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, οι οποίες όμως έχουν πρακτικά ανασταλεί για χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και έχουν μεταφέρει εκεί τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη, η Ονδούρα και το Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024