Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμο το πρώτο ελληνικό ψηφιακό μουσείο κόμιξ

Έτοιμο το πρώτο ελληνικό ψηφιακό μουσείο κόμιξ

Pαρουσιάζει όλη την ιστορία της ελληνικής σκηνής της 9ης τέχνης και των δημιουργών της

Έχει η ελληνική σκηνή comics τόσο πλούσιο υλικό ώστε να αποκτήσει Μουσείο; Όχι απλώς έχει, αλλά κινείται εδώ και χρόνια εκτός συνόρων, κάνοντας αίσθηση και απολαμβάνοντας τον σεβασμό των ειδικών του χώρου. Έτσι λοιπόν, το Ψηφιακό Μουσείο Comics που μόλις έγινε πραγματικότητα, ανοίγοντας τις πύλες του, συμβολικά, στις 18 Μαΐου – Διεθνή Ημέρα Μουσείων, είναι εδώ για να παρουσιάσει και να αναδείξει, με εξαιρετικό τρόπο, όλη την ιστορία της ελληνικής σκηνής και των δημιουργών της – ξεκινώντας παράλληλα με σταθερά βήματα και τη σχέση του με το εξωτερικό.

Το comicsmuseum.gr, μία εντυπωσιακά ζωντανή πλατφόρμα, και ίσως από τα λίγα Μουσεία που όντως μπορούν να υπάρχουν κατεξοχήν ψηφιακά, δημιουργήθηκε από μέλη της Comicdom Press, που εδώ και 15 χρόνια, διοργανώνει το, σε πολλούς αγαπημένο, διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library και πραγματοποιεί και άλλες δράσεις γύρω από τα comics.

«Ήταν μία σκέψη που τριγύριζε στο μυαλό μας χρόνια τώρα», λένε στην Popaganda ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και η Λήδα Τσενέ που έχουν αναλάβει τη διεύθυνση του μουσείου και την επιμέλεια εκθέσεων του.

«Επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε, δηλαδή, έναν ψηφιακό χώρο που όχι μόνο θα καταγράφει την ελληνική σκηνή -γιατί υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες όπως αυτή του greekcomics ή, πιο πρόσφατα, του comicstreet, που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα-, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα και ως ψηφιακός εκθεσιακός “πολυχώρος” για τα ελληνικά comics. Όταν είδαμε την περσινή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, προς ενδιαφερόμενους για έργα που προωθούν τον ψηφιακό πολιτισμό, ξέραμε ότι αυτή ήταν η στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία», τονίζουν. Και την άδραξαν. Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά σε ελάχιστο χρόνο καθώς, όταν θέλεις πολύ κάτι, τίποτα δεν σε σταματά.

Ήδη, στο ξεκίνημά του, το μουσείο περιλαμβάνει δύο ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης: την αναδρομική έκθεση στο σύνολο του έργου του Τάσου Αποστολίδη, δημιουργού, μεταξύ άλλων, της πασίγνωστης σειράς «Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς», με 120 έργα του. Και την ομαδική έκθεση Εν Αιθρία – Comics & Εικονογράφηση, (με 10 διοργανώσεις πίσω της όπου έχουν λάβει μέρος 200 δημιουργοί), η οποία στην πρώτη ψηφιακή εκδοχή της, φιλοξενεί 75 ξεχωριστά έργα Ελλήνων δημιουργών που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2014-2019, κι ανθολογούνται για πρώτη φορά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, ζωγράφο και δημιουργό comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη και τους επιμελητές της.

Ακόμη, στο μουσείο οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν χρονολόγιο με τους σταθμούς στην ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών και ιστορικά άρθρα. Την επταμελή ιδρυτική ομάδα πλαισιώνει 11μελής Συμβουλευτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν ειδικοί των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.

Περισσότερα, εδώ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024