Διορία μιας εβδομάδας δίνει η Amazon στους πελάτες της στις ΗΠΑ πριν ανοίξει τα ασύρματα δίκτυά τους σε κάθε γείτονα ή διερχόμενο.

Το σύστημα Amazon Sidewalk επιτρέπει στις συσκευές της εταιρείας να μοιράζονται μεταξύ τους «ένα μικρό μέρος» του εύρους ζώνης κάθε σύνδεσης, έτσι ώστε να παραμένουν συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο ακόμα και όταν δεν υπάρχει άμεση κάλυψη από δίκτυα Wi-Fi.

Αυτό σημαίνει ότι η συνδεσιμότητα θα καλύπτεται από τα δίκτυα των γειτονικών σπιτιών: οι κάμερες ασφαλείας Ring θα εξακολουθούν να μεταδίδουν εικόνα και οι συσκευές παρακολούθησης αντικειμένων Tile θα συνεχίζουν να δίνουν στίγμα ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης τους χάσει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εφόσον δεν απενεργοποιήσουν το Sidewalk στις ρυθμίσεις των συσκευών τους, όλοι οι χρήστες των ηχείων Echo, του ψηφιακού βοηθού Alexa, των καμερών Ring και άλλων προϊόντων της εταιρείας στις ΗΠΑ θα ενταχθούν αυτόματα στο σύστημα στις 8 Ιουνίου. Παραμένει ασαφές αν το Sidewalk θα επεκταθεί αργότερα και στην Ευρώπη.

Η Amazon διαβεβαιώνει ότι το Sidewalk μόνο οφέλη έχει να προσφέρει, ήδη όμως το σχέδιο συναντά επικρίσεις. Άλλοι θεωρούν ότι οι χρήστες δεν θα έπρεπε να εντάσσονται στο σύστημα χωρίς ρητή συγκατάθεση (opt-in), άλλοι ανησυχούν για κενά ασφάλειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποκλοπή δεδομένων.

«Το πείραμα της Amazon μετατρέπει τους χρήστες σε πειραματόζωα» γράφει το Ars Technica. Ο Άσκαν Σολτάνι, πρώην τεχνολογικός διευθυντής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, προειδοποιεί στο άρθρο ότι «πέρα του ότι [η Amazon] καταγράφει τις καταναλωτικές συνήθειες […] και τη διαδικτυακή δραστηριότητα των πάντων, τώρα γίνεται ουσιαστικά ένας παγκόσμιος πάροχος πρόσβασης  με το πάτημα ενός διακόπτη, χωρίς να χρειάζεται να απλώσει ούτε ένα μέτρο οπτικών ινών».

Εξάλλου το Sidewalk είναι πιθανό να παραβιάζει τους όρους χρήσης που επιβάλλουν οι ISP, όροι που συχνά εμποδίζουν το μοίρασμα της σύνδεσης, προειδοποίησε η Λίντια Λίονγκ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Gartner.

Η Amazon, πάντως, δεν είναι η πρώτη που πειραματίζεται με την ιδέα των κοινόχρηστων δικτύων, επισημαίνει ο Guardian. Η Apple έχει θέσει σε λειτουργία ένα παρόμοιο σύστημα για τις συσκευές παρακολούθησης αντικειμένων AirTag, οι οποίες μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω οποιουδήποτε συμβατού iPhone που τυχαίνει να περνά σε μικρή απόσταση.

TAGS:
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr