Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε το νεκροταφείο του Αργουλιδέ ως την τελευταία του κατοικία

Γιατί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε το νεκροταφείο του Αργουλιδέ ως την τελευταία του κατοικία

Ήταν μια περιοχή την οποία ο Μητσοτάκης πάντοτε επισκεπτόταν όταν πήγαινε στο Ακρωτήρι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μια διορατικότητα που ίσως κανείς άλλος πολιτικός δεν την διέθετε. Ακόμα και το τάφο του είχε προετοιμάσει μερικά χρόνια πριν από τον θάνατό του. Την Κυριακή έγινε το μνημόσυνό του, αλλά εκείνο το μυστικό στον Αργουλιδέ, το κράτησε έως τό τέλος. Το μυστικό που υπήρχε καλά κρυμμένο για πολλά χρόνια, στους βράχους, στην περιοχή Αργουλιδές στο Ακρωτήρι δεν ήταν τίποτα άλλο από τους τάφους. Της Μαρίκας Μητσοτάκη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τους τάφους που είχε προετοιμάσει αρκετό καιρό ενώ βρισκόταν εν ζωή.

Για τους Χανιώτες οι βράχοι του Αργολιδέ είναι μια εξαίσια περιοχή, γεμάτη ελιές (ποικιλία θρουμπολιάς) και συχνά ανεβαίνουν εκεί οι περιπατητές για να αγναντεύσουν το ηλιοβασίλεμα στο Κρητικό Πέλαγος. Προνομιακή περιοχή, σε ευθεία γραμμή με τους τάφους των Βενιζέλων, με ζηλευτή ηρεμία, σε ένα χρυσοπράσινο περιβάλλον, που μόνο το πέρασμα των αδέσποτων και άγριων κατσικιών διαταράσσει την ησυχία. Εκεί επέλεξε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, πρώην Πρωθυπουργός τους τάφους ιδίου και της Μαρίκας. Έγινε ιδιοκτήτης της περιοχής. Όχι ολόκληρης που περιλαμβάνει περί τα δέκα στρέμματα, αλλά ενός μικρού μέρους, εκεί όπου βρίσκονται οι βράχοι.

Ήταν μια περιοχή την οποία ο Μητσοτάκης πάντοτε επισκεπτόταν όταν πήγαινε στο Ακρωτήρι. Τον έβλεπαν άλλωστε οι συμπατριώτες του να στηρίζεται στην κατσούνα του (αυτό το ιδιόμορφο κρητικό μονοκόμματο μπαστούνι που φτιάχνεται απο ρίζες δένδρων), να πηγαίνει στον Αργουλιδέ και να επιβλέπει τις εργασίες στους βράχους.

Για τη μητέρα του

Εκεί έκτισε και ένα μικρό εκκλησάκι, του Τιμίου Σταριού, όπως το ονόμασε, το οποίο είχε πάρει υπό την προστασία του για να τιμήσει τη μητέρα του Σταυρούλα, το γένος Πλουμιδάκη που τόσο πολύ αγαπούσε. Με κάποια πίκρα όμως, όπως ανέφερε στους συνομιλητές του που τόσα παιδιά έκανε η οικογένεια αλλά κανένα δεν πήρε το όνομα της οικογένειας. Έτσι για να τιμήσει τη μητέρα του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φρόντισε ευρισκόμενος ακόμα εν ακόμα εν ζωή, να κτίσει ένα εκκλησάκι λαξευμένο στο βράχο και της το αφιέρωσε.

Ειδική άδεια για τη λειτουργία τη εκκλησίας στην περιοχή Αργουλιδές ο Μητσοτάκης φρόντισε να την πάρει ώστε να είναι απόλυτα νόμιμος, όπως βεβαιώνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Μητσοτάκη Στέλιος Νικηφοράκης. Την άδεια έλαβε από τον τότε Μητροπλίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και Αρχιεπίσκπο Κρήτης Ειρηναίο.

Μάλιστα επειδή ο χώρος ήταν μικρός παρακάλεσε τον φίλο του Κυριάκο Μαμιδάκη και αγόρασε από αυτόν μία έκταση έξι στρεμμάτων γύρω από τους τάφους.

Όταν, πριν από έξι χρόνια, μου έγινε μια ξενάγηση από τον ίδιο στην περιοχή του Αργουλιδέ του ζήτησα να κάνει μία δήλωση. Σχεδόν το μετάνιωσα αμέσως. Τι δήλωση να έκανε; Για τον τάφο του; Μάλλον το παρατράβηξα. Αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ίσως ο πλέον ψύχραιμος πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ από αυτόν τον τόπο, χαμογελάει και λέει: «Γράφε, δεν με τρομάζει εμένα ο θάνατος…».

Sports in

Ναβάρο: «Ο Μεντιλίμπαρ μας έχει ενώσει, είμαστε μια οικογένεια»

Ο Ισπανός επιθετικός του Ολυμπιακού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βάσκο προπονητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024