Το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε νομοσχέδιο για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου επιχειρησιακού και οργανωτικού μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφενός θα εφαρμόζει τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και αφετέρου θα συμμορφώνεται με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαγωγικές πιστώσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), σε ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Κράτος με ταυτόχρονη διεύρυνση του σκοπού και των δραστηριοτήτων του.

Αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα ενός παρωχημένου μοντέλου που περιορίζει την δραστηριοποίησή του σε νέα προϊόντα και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων για την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Διαφοροποιείται το καθεστώς της κρατικής εγγυοδοσίας και παρέχεται πλέον υπέρ της εξαγωγικής επιχείρησης (και όχι υπέρ του φορέα) σε περίπτωση πτώχευσης του φορέα.

Αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με τον δημόσιο τομέα

Αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με τον δημόσιο τομέα στην άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη λειτουργία του με όρους ιδιωτικής αγοράς στο βαθμό που ο φορέας διαθέτει ίδια κεφάλαια, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι εκτός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Με την μεταρρύθμιση του φορέα επιδιώκεται η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προσφερόμενων προϊόντων (εγγύηση, ασφάλιση, χρηματοδότηση) και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές ή εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλλει στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη με κέντρο βάρους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Εξαγωγική πολιτική της χώρας

Βασικός στόχος είναι επίσης η επέκταση της δραστηριότητας του φορέα σε έργα που έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας και την απασχόληση.

Επίσης, ο φορέας θα προωθεί την εξαγωγική πολιτική της χώρας μετέχοντας στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας που εκπονείται από το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την συγκέντρωση σε αυτό των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον συντονισμό όλων των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο εκτιμάται ότι σε βάθος 5ετίας θα υποστηρίξει πενταπλάσιες εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν 21,6 δισ. και προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π. ύψους 8,1 δισ. λαμβανομένης υπόψη της συντηρούμενης απασχόλησης περί τις 50.000 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ανά έτος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr