Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφτασε στην Θράκη ο Τσαβούσογλου - «Έρχομαι με θετική ατζέντα»

Έφτασε στην Θράκη ο Τσαβούσογλου – «Έρχομαι με θετική ατζέντα»

Στις 12:15 θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί αναμένεται να  έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το αεροσκάφος που μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μπορεί λίγο πριν να αναχωρήσει από την γειτονική χώρα να δήλωνε ότι έρχεται με θετική ατζέντα, ωστόσο δεν άργησε να έρθει η πρώτη πρόκληση, μέσα από την ανάρτηση που ανέβασε στο twitter .

Πρόκληση με το καλημέρα – Μίλησε για «τουρκική μειονότητα»

Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό πως ήρθε στη δυτική Θράκη για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μεινότητας».

Στις 12:15 θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί αναμένεται να  έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Αμέσως μετά  θα επισκεφθεί το  μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έρχομαι με θετική ατζέντα»

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως  «έρχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα».

 Το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου,  ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανές προκλήσεις

Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και  ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και… απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων με αφορμή το ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι ο on camera «τσακωμός» του με τον Ν. Δένδια όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ’ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση «ρεβάνς» εκ μέρους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την επίσκεψή του να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Όπως εκτιμάται όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα. Εξ’ ου και το σενάριο περί «ρεβάνς» του Μ. Τσαβούσογλου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Επόμενο βήμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με συνέντευξή του στο Βήμα , μίλησε για  αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο .

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι μεγάλος στόχος είναι η σύγκληση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προσθέτει ότι η Αγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτής θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ προτείνει τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

Πομάκοι: Ανεπιθύμηοτς ο Τσαβούσογλου

Λίγες ώρες πριν φτάσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οι σύλλογοι Πομάκων είχαν σπεύσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα, χαρακτηρίζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανεπιθύμητο.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα- Είμαστε Ελληνες Πομάκοι»

«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024