Θα πάρει ρεβάνς από τον Δένδια ο Τσαβούσογλου; Ο ίδιος μεταφέρει μήνυμα από Ερντογάν για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά η ατζέντα του και η ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη προαναγγέλλουν... «καυτό» κλίμα.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για την αυριανή επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρωινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη και όσα πει εκεί αναμένεται να προσδιορίσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Πάντως με την ατζέντα γεμάτη διεκδικήσεις στο Αιγαίο, με θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών (Οινούσσες, Αγαθονήσι, Ψέριμος), με μειονοτικό και προσφυγικό, ο τούρκος ΥΠΕΞ δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του.

Μάλιστα, λέει ότι η ελληνική θέση για το Καστελόριζο είναι «παράλογη», και απειλεί λέγοντας ότι η προτίμηση της Τουρκίας είναι η διπλωματία και ο διάλογος, αλλά είναι ικανοί να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση εάν η Ελλάδα επιλέξει.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει μάλιστα και απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκία. Η Άγκυρα μάλιστα δηλώνει ότι δεν θα αρθεί η απειλή πολέμου εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία.

Eξάλλου, λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου ΥΠΕΞ η Άγκυρα ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο, Σάμο και Ικάρια.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας όσο να’ναι έχει τη σημασία της, καθώς θεωρείται ότι στρώνει το έδαφος για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».

«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τσαβούσογλου αποκαλύπτει την ατζέντα του σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Βήμα»

Λίγες ώρες πριν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» περιγράφει τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών, όπως λέει, με την Ελλάδα. Πάντως, πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να επιδιώξει να μετατρέψει σε επικοινωνιακή φιέστα για το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία την επίσκεψη στη Θράκη, όπου οι Πομάκοι έχουν ήδη προειδοποιήσει: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»

Τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όπως τις θεωρεί η Άγκυρα περιγράφει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου λίγες ώρες τις συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Και αφού ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανή για όλα.

«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν.»

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική.»

Ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στις έρευνες που διεξήγαγε τον περασμένο Αύγουστο στην ανατολική μεσόγειο το Ορούτς Ρέις υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το ORUC REIS διεξήγαγε τις δραστηριότητές του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων.»

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο που αποτελεί εμπόδιο για το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας που προωθεί η Άγκυρα .

«Η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και τη Μεσόγειο καταδεικνύουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ,όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας.»

Συναγερμός για την επίσκεψη στη Θράκη

Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στην επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη, καθώς έχει επανειλημμένα κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» αναφερόμενος για τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας. Εξάλλου, το ύφος που θα προσδώσει στην επίσκεψη αυτή αναμένεται να καθορίσει και το μετέπειτα κλίμα στις συνομιλίες με Μητσοτάκη και Δένδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, αν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμείνει εθιμοτυπική και συναντηθεί στην Κομοτηνή με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε η Αθήνα θα τον καλωσορίσει και θα τον τιμήσει με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας.

Αν όμως ο κύριος Τσαβούσογλου ακολουθήσει μια εμπρηστική ρητορική και μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, τότε η Ελλάδα θα του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Θράκη

Γύρω στις 10 με 11 το πρωί της Κυριακής, ο Τσαβούσογλου αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης κι αμέσως θα μεταβεί στην Κομοτηνή.

Πρώτος του σταθμός στην Κομοτηνή θα είναι το Τουρκικό Προξενείο όπου θα τον υποδεχθούν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης. Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Λεβέντ Σαδίκ  γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής που είναι το μεγαλύτερο της περιοχής.

Γύρω στις 13:30 ο Τσαβούσογλου αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και αιρετοί εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας: οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καθώς και τρεις μειονοτικοί βουλευτές του νομού Ροδόπης και του νομού Ξάνθης.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Γιατί δεν θα επισκεφτεί την Ξάνθη – Ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια

Παρότι το επιθυμούσε η Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δεν θα επισκεφτεί ούτε τον νομό Ξάνθης ούτε τα Πομακοχώρια σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Ειδικά για τα Πομακοχώρια ήταν έντονες οι αντιδράσεις των Πομάκων για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Τούρκου αξιωματούχου.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Persona non grata».

«Εμάς τους Πομάκους μας αποκαλεί Τούρκους, ενώ δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα και το εθνικιστικό σόου Ερντογάν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Νίκο Δένδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι θέλει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Από την άλλη, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ένα εθνικιστικό σόου τις τελευταίες δύο μέρες με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Την Παρασκευή, έψαλλε από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και εγκαινίασε τέμενος-«μαμούθ» στην πλατεία Ταξίμ.

Το Σάββατο, προχώρησε σε ανάρτηση «φωτιά» όπου έγραφε: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός’»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr