Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Αυγή: «Κωλύματα που εύκολα προσπερνιούνται με την τροπολογία για τα εκλογικά δικαιώματα» λέει ο Καμπαγιάννης

Χρυσή Αυγή: «Κωλύματα που εύκολα προσπερνιούνται με την τροπολογία για τα εκλογικά δικαιώματα» λέει ο Καμπαγιάννης

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, σχολιάζει την τροπολογία Βορίδη για τα εκλογικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών, κάνοντας λόγο για «κωλύματα που εύκολα προσπερνιούνται», σε έναν νόμο που κατά τα άλλα «περιορίζει ασφυκτικά τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών, σχολιάζει με ανάρτησή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η τροπολογία, κατά το υπουργείο, αφορά στην περικοπή των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, ο κ. Καμπαγιάννης μιλάει για ένα «αντιφασιστικό περιτύλιγμα» σε έναν νόμο που κατά τα άλλα αποτελεί «αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που τσεκουρώνει την απλή αναλογική και περιορίζει ασφυκτικά τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, τίθενται προσκόμματα στην «πολιτική δράση» των χρυσαυγιτών υπό κομματικό μανδύα και θέτουν κωλύματα τα οποία εύκολα προσπερνιούνται.

Όπως αναφέρει «οι καταδικασμένοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, κλπ) δεν εμποδίζονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν (η διάταξη του α. 51 παρ. 3 του Συντάγματος απαιτεί αμετάκλητη καταδίκη για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων), εκτός αν η σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση θα έχει ήδη επικυρωθεί από το Εφετείο και θα έχει καταστεί αμετάκλητη (πράγμα χρονικά ανέφικτο).

Τα κωλύματα τα οποία τίθενται (περίπτωση των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών) για την κατάθεση συνδυασμού, την ιδιωτική χρηματοδότηση κόμματος, τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, την ηγετική ιδιότητα, εκκινούν από την ψήφιση του νόμου, καθώς απαιτείται μόνον πρωτόδικη (και όχι αμετάκλητη) καταδικαστική απόφαση.

Ωστόσο, τα κωλύματα αυτά εύκολα προσπερνιούνται (πχ με τον διορισμό μελών με καθαρό ποινικό μητρώο στη διοικούσα επιτροπή και με την θέση ενός αχυρανθρώπου, πιθανόν συγγενικού προσώπου, στο πόστο του Προέδρου/Γραμματέα, τη στιγμή που ο κατάδικος θα διατηρεί τον ρόλο του Επίτιμου, κοκ).

Μια τέτοια αντίδραση, ο Μιχαλολιάκος όχι μόνο την έχει προαναγγείλει, αλλά την έχει κιόλας μεθοδεύσει καταθέτοντας στον Άρειο Πάγο εναλλακτικό καταστατικό κόμματος-κλώνου με το όνομα «Εθνική Αυγή», το οποίο φυσικά ουδόλως πλήττεται από τις διατάξεις της τροπολογίας. Είναι προφανές ότι και ο ναζιστής Κασιδιάρης θα ακολουθήσει για το δικό του μόρφωμα τις οδηγίες του μέντορά του».

Ο κ. Καμπαγιάννης επισημαίνει ότι εγγύηση απέναντι στη δράση των ναζιστών είναι η δράση του μαζικού αντιφασιστικού κινήματος. «Αυτές και αυτοί που τόσο συκοφαντήθηκαν από όσους ονειρεύονταν την έκδοση της απόφασης σε κάποιον ανύπαρκτο δικαστικό “σωλήνα”, δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο της Αθήνας την 7η Οκτωβρίου 2020 είναι ο μόνος θεσμός και το μόνο κώλυμα που οι νεοναζί δεν μπορούν να προσπελάσουν».

Διαβάστε επίσης: Κατατέθηκε η τροπολογία – Οι καταδικασθέντες της Χ.Α. δεν μπορούν να ψηφίζουν και να είναι αρχηγοί κομμάτων

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024