Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαλαρώνουν οι διεθνείς περιορισμοί για την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα

Χαλαρώνουν οι διεθνείς περιορισμοί για την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανθρώπινα έμβρυα θα μπορούν να κρατηθούν ζωντανά στο εργαστήριο για πάνω από 14 ημέρες.

Ο διεθνής οργανισμός που συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα με βλαστοκύτταρα χαλαρώνει τον χρονικό περιορισμό που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις μελέτες με ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία στο εξής ua μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από 14 ημέρες, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) δεν καταργεί το όριο των 14 ημερών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, λέει όμως ότι οι ερευνητικές προτάσεις που προβλέπουν την καλλιέργεια εμβρύων πέρα από αυτό το όριο πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Το όριο των 14 ημερών παραμένει σε ισχύ από το 1970, όταν οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν έμβρυα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στη μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παραγόντων που οδηγούν σε αποβολή, λέει η ISSCR. Για παράδειγμα, περίπου 8 βρέφη ανά χίλια πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, των οποίων η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια μελέτη θα έπρεπε να περάσει από αρκετά στάδια αξιολόγησης προκειμένου να προσδιοριστεί πότε πρέπει να τερματιστεί το πείραμα, επισήμανε η ISSCR.

«Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, οπότε σίγουρα δεν δίνουμε το ελεύθερο σε όλους» δήλωσε ο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, καθηγητής του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στο Λονδίνο και πρόεδρος της Ένωσης.

Δεδομένου πάντως ότι ο κανόνας των 14 ημερών έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία χωρών όπως ο Καναδάς και η Βρετανία, τυχόν μελέτες που διατηρούν τα έμβρυα για περισσότερο χρόνο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με νομοθετική ρύθμιση, εφόσον το κοινοβούλιο συμμερίζεται το σκεπτικό της ISSCR.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024