Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία: Μύδροι Γερμανίας κατά του καθεστώτος Λουκασένκο

Λευκορωσία: Μύδροι Γερμανίας κατά του καθεστώτος Λουκασένκο

"Ανηλεής" και "μόνιμη" η συμπεριφορά του λευκορωσικού καθεστώτος εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρόμαν Προτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου έκανε λόγο για «ανηλεή και μόνιμη» συμπεριφορά του καθεστώτος εναντίον αντιφρονούντων, αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων.

«Οι εξηγήσεις περί απειλής για βόμβα στο αεροσκάφος από τη Χαμάς έχουν ελάχιστη αξιοπιστία και αυτή χάνεται από το γεγονός ότι οι λευκορωσικές αρχές εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να εξαφανίσουν έναν ανεπιθύμητο δημοσιογράφο και την σύντροφό του», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα: η ανηλεής και μόνιμη συμπεριφορά του λευκορωσικού καθεστώτος εναντίον αντιπολιτευόμενων, εναντίον ακτιβιστών, εναντίον ανθρώπων που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, εναντίον δημοσιογράφων. Αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα στο προσκήνιο.  Και για αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε χθες τις γνωστές αποφάσεις και η Καγκελάριος μίλησε για άνευ προηγουμένου συμπεριφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, επέβαιναν και Ρώσοι πράκτορες, ο κ. Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν μπορεί να τις αξιολογήσει και παρέπεμψε στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO), ζητώντας την άμεση και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία, επισήμανε, περιλαμβάνεται και το ποιοι από τους επιβάτες δεν συνέχισαν την πτήση από το Μινσκ προς το Βίλνιους.

Ο Μισέλ επικοινώνησε με τον πατέρα του δημοσιογράφου

Επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτασέβιτς, Ντμίτρι, είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Δεν επιτράπηκε η προσγείωση στη Γαλλία αεροσκάφους των λευκορωσικών κρατικών αερογραμμών

Ένα λευκορωσικό επιβατικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Μινσκ με προορισμό τη Βαρκελώνη επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστοτόπου παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, αφού η Πολωνία ενημέρωσε ότι μπορεί να μην του επιτρεπόταν να μπει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τους να προτείνουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και να βρουν έναν τρόπο για να απαγορευτεί στις λευκορωσικές αεροπορικές εταιρίες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Η πτήση 2869 της κρατικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στη Βαρκελώνη σήμερα το απόγευμα.

«Ο πιλότος έλαβε πληροφορίες από εμάς ότι ο γαλλικός εναέριος χώρος είναι κλειστός (…) και ίσως να είχε πρόβλημα να μπει», είπε ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Πολωνίας, ο Πάβελ Λουκασίεβιτς. Η Belavia δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί είπε ότι το Παρίσι ήρε την άδεια της Belavia να πετά πάνω από τον εναέριο χώρο της. Η λευκορωσική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι της έχει απαγορευτεί να πετά στη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Τσεχία και την Ουκρανία.

Η Πολωνία επί του παρόντος επιτρέπει τις πτήσεις της Belavia. Μια πτήση από το Μινσκ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρσοβίας το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024