Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αξιοπρεπείς τύραννοι

Αξιοπρεπείς τύραννοι

Το πρώτο έγκλημα κατά του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτάσεβιτς διέπραξε μόλις χθες ο αυθέντης της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο, το δεύτερο έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με θύμα τον Μουσάμπ Τουράν, το τρίτο και τρομερότερο τελέστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη, με θύμα τον Τζαμάλ Κασόγκι.

Αυτό θα πει να «έχεις την εξουσία» και να μην είσαι απλώς φιλελές πρωθυπουργός: υποχρεώνεις με απειλή κατάρριψης πολιτικό αεροπλάνο άλλης χώρας να προσγειωθεί – και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο «διεθνή τρομοκράτη» που πετούσε από Αθήνα  σε Βίλνιους, νομίζοντας ο αφελής ότι είναι ασφαλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πότε είσαι «διεθνής τρομοκράτης»; Όταν σε συνέντευξη τύπου τολμάς να ρωτήσεις για όσα λέει  αρχιμαφιόζος για ισχυρό υπουργό –  ότι ως και δολοφονίες οργάνωσε για λογαριασμό του. Απολύεσαι αμέσως από το πρακτορείο «Αναντολού» που δουλεύεις,  ο εισαγγελέας διατάσσει έρευνα για να εντοπίσει σε ποια τρομοκρατική οργάνωση ανήκεις – και η προεδρία της Δημοκρατίας προειδοποιεί ότι θα πληρώνουν όσοι αμφισβητούν την «αξιοπρέπεια του κράτους».

Και βεβαίως, όταν δεν είσαι μαλθακός καραγκιόζης που παριστάνει  τον πολιτικό αλλά ασκείς πραγματικά εξουσία,  βασανίζεις και κυριολεκτικά κατακρεουργείς τρίτον δημοσιογράφο που τόλμησε να εμφανιστεί σε προξενείο της χώρας σου να πάρει έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.

Το πρώτο έγκλημα κατά του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτάσεβιτς διέπραξε μόλις χθες ο αυθέντης της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο, το δεύτερο έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με θύμα τον Μουσάμπ Τουράν, το  τρίτο και τρομερότερο τελέστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη, με θύμα τον Τζαμάλ Κασόγκι.

Αλλά οι ηγέτες  που έδωσαν αυτές τις διαταγές, οι άνθρωποί τους που τις οργάνωσαν και τις εκτέλεσαν, θεωρούνται αξιοπρεπή μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ταξιδεύουν, τους αποδίδονται τιμές, μετέχουν σε οργανισμούς και σε συνέδρια, τιμώνται σαν εκπρόσωποι λαών – ενώ δεν είναι παρά τύραννοι και συνένοχοι τυράννων, άτομα που ασκούν προσωπική και ανεξέλεγκτη εξουσία σε βάρος και της χώρας τους και διεθνών κανόνων συνύπαρξης.

Δεν είναι φανερό πως τέτοιοι κυβερνήτες μόνο με αιματηρά πραξικοπήματα θα παραδώσουν την εξουσία; Πώς θα κάνουν δολοφονίες, σφαγές, γενοκτονίες και πολέμους προκειμένου να την διατηρήσουν; Πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται εκπρόσωποι «αξιοπρεπών κρατών»;

Μου φαίνεται πως δεν αρκούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, όπως η διακοπή των πτήσεων. Και τι τους νοιάζει τους τύραννους; Μόνο με προσωπικά μέτρα εναντίον των ίδιων και των εκτελεστών των εντολών τους, ποινές που αφορούν την ελευθερία τους και την περιουσία τους, θα υποχρεωθούν ίσως να σεβαστούν κανόνες –  κάτι που το κάνουν οι ΗΠΑ για όσους θίγουν την αυτοκρατορία τους αλλά όχι με όσους  την υπηρετούν δολοφονώντας. Η ΕΕ έχει τη δύναμη και τη θέληση για κάτι πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό;

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024