Άφαντοι οι δράστες της κλοπής από το μουσείο του κάστρου στη Νότια Αγγλία. Μεγάλης ιστορικής αξίας είναι τα αντικείμενα που κλάπηκαν, με τους υπεύθυνους του μουσείου να απευθύνουν έκκληση στους δράστες να επιστρέψουν τα κλοπιμαία.

Ιστορικά κειμήλια αξίας ενός εκατομμυρίων στερλινών εκλάπησαν από το μουσείο του κάστρου Αράντελ στη νότια Αγγλία. Ανάμεσα στα κλοπιμαία το χρυσό ροζάριο προσευχής που κρατούσε η βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της, το 1587.

Στη λεία των ληστών περιλαμβάνονται ακόμα ένα χρυσοποίκιλτο δισκοπότηρο, δώρο της εκτελεσθείσης βασίλισσας προς τον δούκα του Νόρφολκ, καθώς και άλλα χρυσά και αργυρά αντικείμενα. Το κάστρο στο δυτικό Σάσεξ υπήρξε κατοικία του δούκα του Νόρφολκ και των κληρονόμων του τα τελευταία 850 χρόνια. Τα εκθέματα αφαιρέθηκαν από προθήκες στο μουσείο του κάστρου.

Άφαντοι οι δραστες

Το προσωπικό διαπίστωσε τη διάρρηξη το πρωί της Παρασκευής, αφού ήχησε συναγερμός. Η αστυνομία δεν εντόπισε ίχνη των δραστών. Λίγα χιλιόμετρα από το κάστρο, οι Αρχές βρήκαν καμένο όχημα, το οποίο πρέπει να χρησιμοποίησαν οι ληστές για τη διαφυγή τους, προτού αλλάξουν αυτοκίνητο.

«Η αστυνομία αναζητεί πληροφορίες για τη διάρρηξη στο κάστρο του Αράντελ και την κλοπή χρυσών και αργυρών αντικειμένων αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου στερλινών», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με το Reuteurs.

Το ροζάριο και οι χρυσές χάντρες του δεν έχουν σημαντική χρηματική αξία, επισήμανε εκπρόσωπος της αστυνομίας του δυτικού Σάσεξ, αλλά «αποτελούν ανεκτίμητο μέρος της Ιστορίας του έθνους».

Έκκληση προς τους δράστες να επιστρέψουν τα κλοπιμαία απηύθυνε εκπρόσωπος του ιδρύματος Αράντελ: «Τα κλεμμένα εκθέματα έχουν χρηματική αξία, η οποία όμως ωχριά μπροστά στην ιστορική τους σημασία. Πρόκειται για μοναδικά αντικείμενα από τη συλλογή του δούκα του Νόρφολκ. Καλούμε κάθε πολίτη που έχει κάποια πληροφορία να προσέλθει στην αστυνομία και να βοηθήσει στην επιστροφή των θησαυρών αυτών στη θέση τους».

Η Μαίρη Στιούαρτ ανήλθε στον θρόνο της Σκωτίας σε ηλικία έξι ημερών, ενώ εθεωρείτο η νόμιμη διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας από σημαντική μερίδα καθολικών Άγγλων. Η Μαίρη φυλακίστηκε και δικάστηκε στο Λονδίνο για υποστήριξη ανύπαρκτης προτεσταντικής εξέγερσης, κατόπιν εντολής της εξαδέλφης της και βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Α΄, τελευταίας του οίκου των Τυδώρ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr