Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του

Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του

Συγγενείς και μέλη του κινήματος Black Lives Matter συγκεντρώθηκαν στη Μινεάπολη στην επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ζητώντας να μπει τέλος στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Η δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ, σημάδεψε όχι μόνο την Αμερική αλλά και όλον τον πλανήτη, καθώς στάθηκε η αφορμή για να ξεδιπλωθεί το κίνημα Black Lives Matter. Η φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», έγινε σύνθημα που το υιοθέτησαν από τους μαύρους των ΗΠΑ, μέχρι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε όλον τον πλανήτη και πρόσφατα το είδαμε γραμμένο σε πλακάτ στην Παλαιστίνη.

Ένα χρόνο μετά, οι συγγενείς του Αφροαεμερικανού πραγματοποίησαν πορεία στη Μινεάπολη. Η διαδήλωση ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου όπου στις 20 Απριλίου ο Ντέρεκ Σοβίν, ο αστυνομικός που πέρυσι στις 25 Μαΐου κράτησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν 9 λεπτά προκαλώντας τον θάνατό του, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία.

Ο Σοβίν είναι πλέον στη φυλακή, ενώ η ποινή του πρόκειται να ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Φλόιντ: Νέα δίκη ζήτησε ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Στη διάρκεια της χθεσινής πορείας, της πρώτης από τις πολλές που είναι προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα για την πρώτη επέτειο από τον φόνο του Φλόιντ, πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πανό με τη φωτογραφία του, αλλά και άλλων Αφροαμερικανών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

“Ήταν μια μακρά χρονιά, ήταν μια οδυνηρή χρονιά”, δήλωσε η αδελφή του, Μπρίτζετ Φλόιντ απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. “Ήταν φοβερό για εμένα και την οικογένειά μου να αλλάξει η ζωή μας τόσο απότομα, ακόμη δεν γνωρίζω γιατί”, πρόσθεσε.

“Αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ και σε τόσους πολλούς άλλους προκάλεσε μια αλλαγή όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στον κόσμο”, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστή προσωπικότητα που μάχεται κατά του ρατσισμού, χαρακτηρίζοντας τον φόνο του Φλόιντ “μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της αμερικανικής ιστορίας”.

“Θέλουμε να προκύψει κάτι από την Ουάσινγκτον. Θέλουμε κάτι που θα αλλάξει την ομοσπονδιακή νομοθεσία”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Η δικαιοσύνη καθυστέρησε πάρα πολύ καιρό”.

Το George Floyd Memorial Foundation, μια μη κερδοσκοπική που ιδρύθηκε από τα αδέλφια του Τζορτζ Φλόιντ τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπιστεί η φυλετική ανισότητα, θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις στη Μινεάπολις αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει τη μνήμη του.

“Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ως κάποιος με ένα γόνατο στον λαιμό του, αλλά ως κάποιος που έσπασε την αλυσίδα της αστυνομικής βίας και της ανισότητας”, τόνισε ο Σάρπτον.

Ένα χρόνο μετά το περιστατικό στη Μινεάπολις εξακολουθούν να ξεσπούν βίαια επεισόδια, ενώ υπάρχει αύξηση των ανθρωποκτονιών και των ένοπλων επιθέσεων –πρόσφατα τρία παιδιά τραυματίστηκαν από εξοστρακισμένες σφαίρες– με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν περιπολίες στις γειτονιές τους.

Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι προβλέπει να δημιουργήσει επιπλέον 200 θέσεις αστυνομικών και δήλωσε ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, περιλαμβανομένων των περιπολιών.

“Η μεγαλύτερή μας ισχύ είναι όταν συνεργαζόμαστε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της πόλης μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μεντάρια Αραντόντο το Σάββατο έπειτα από ένα νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024