Αργά το βράδυ του Σάββατου, μεγάλη ομάδα ατόμων βρέθηκε στου Ψυρρή και προχώρησε στην επανακατάληψη του θεάτρου «Εμπρός», το οποίο εκκενώθηκε έπειτα από αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης.
Υπό τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων, με βαριοπούλες έσπασαν τη τσιμεντωμένη πόρτα του θεάτρου.
Υπενθυμίζεται ότι η εκκένωση της Τετάρτης και το σφράγισμα του θεάτρου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες, καλλιτέχνες και ανθρώπους τους Πολιτισμού.
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτήν την κίνηση ανακοινώνοντας πως εκκενώνει μια κατάληψη, τη στιγμή που πλήθος κινήσεων, φορέων και καλλιτεχνών μιλάει για έναν ελεύθερο χώρο πολιτισμού που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στέγη σε καλλιτεχνικές ομάδες προσφέροντας αφιλοκερδώς στο κοινό της πόλης πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνέδεσαν την κίνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σφραγίσει τον χώρο με την τρέχουσα επικαιρότητα. Με τη συζήτηση για την έξαρση της εγκληματικότητας να είναι στην κορύφωσή της η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς αποπροσανατολιστική, προκειμένου να εμφανιστεί η αστυνομία ότι κάνει το έργο της.
Ο κατειλημμένος χώρος, ένας από τους ξεχωριστούς πνεύμονες ελευθερίας και πολιτισμού στην Αθήνα, προσέφερε για δέκα χρόνια υποστήριξη σε όποιον ήθελε να παρουσιάσει το έργο του και φιλοξενούσε ποικιλόμορφες δράσεις.
Περισσότερα από 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε πάνω από 2.000 παραστάσεις, πάνω από 450 μουσικές συναυλίες και τουλάχιστον 300 ομιλίες και διαλέξεις, αναρίθμητες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης και λογοτεχνίας έγιναν στο κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επανακατάληψη:
Αθήνα | Μαχητικός και γεμάτος ψυχή κόσμος σπάει τις τσιμεντωμένες πόρτες του θεάτρου Εμπρός, υπό την συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Αλληλεγγύη στους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους! #antireportpic.twitter.com/GQdWTtL9Sh
Η Ανοιχτή Ορχήστρα των «Support Art Workers» θα πραγματοποιήσει την πρόβα της την Κυριακή 23 Μαΐου στις 11:00 έξω απ’ το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο στου Ψυρρή και καλεί αλληλέγγυους και αλληλέγγυες σε διαμαρτυρία ενάντια στην εκκένωση του χώρου.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.