Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπερίσα: Κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Μπλίνκεν - Τι λέει για τον Σόρος και την «αλλαγή συνόρων»

Μπερίσα: Κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Μπλίνκεν – Τι λέει για τον Σόρος και την «αλλαγή συνόρων»

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τον κηρύξουν «ανεπιθύμητο πρόσωπο», ο Σαλί Μπερίσα κατέθεσε αγωγή σε βάρος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Σαλί Μπερίσα, δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος και 8 χρόνια πρωθυπουργός της Αλβανίας και επί 30 χρόνια ηγέτης της δεξιάς, θα τερματίσει την καριέρα του στον «πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Με γάλλο δικηγόρο

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τον κηρύξουν «ανεπιθύμητο πρόσωπο», ο Σαλί Μπερίσα ξέσπασε με κατηγορίες εναντίον του πιο σημαντικού συμμάχου του αλβανικού έθνους και μήνυσε τον νούμερο 3 της Διοίκησης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, προστίθεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr.

Ο Σαλί Μπερίσα υπέβαλε αγωγή εναντίον του Μπλίνκεν για συκοφαντική δυσφήμιση, μέσω του γάλλου δικηγόρου Jean-Yves Le Borgne – ενός από τους πιο ακριβά αμοιβόμενους – στο Διορθωτικό Δικαστήριο του Παρισιού, καθώς χαρακτήρισε τη Γαλλία ως ουδέτερη χώρα στο ζήτημα.

Ο Μπερίσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά του, ενάντια στις κατηγορίες που του απηύθυναν οι ΗΠΑ για διαφθορά και υπονόμευση της Δημοκρατίας.


Ο Σαλί Μπερίσα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα για πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση που δέχεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου ήταν πρόεδρος) και της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα, ενώ κατέστησε σαφές πως δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική και δεν θα παραιτηθεί από την εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Ο Τζορτζ Σόρος και η «αλλαγή συνόρων»

Ο Σαλί Μπερίσα, όταν ρωτήθηκε αν κατηγορεί τον Τζορτζ Σόρος για την απόφαση των ΗΠΑ να θεωρηθεί «persona non grata», απάντησε ότι ο ίδιος αντιστάθηκε σε σχέδιο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

«Οχι, δεν λέω ότι είναι ο Τζορτζ Σόρος, αλλά λέω ότι ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκε στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και στην αλλαγή των συνόρων. Υπήρχε ένα τόσο δυνατό λόμπι που δεν μπορείτε να φανταστείτε», τόνισε.

Νωρίτερα χθες, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο Σαλί Μπερίσα, έγραψε για την απόφαση των ΗΠΑ σε βάρος του, ότι «έχω καταγγείλει σε αλβανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζοντας πολύ καλά τη θέση του αλλά και τις αμέτρητες διασυνδέσεις του, τον πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρο ως βασικό διαφθορέα των σημερινών πολιτικών και κατά την κρίση μου, ως πραγματικό εχθρό της δημοκρατίας στη χώρα μου».

«Πέρα από αυτό, τον έχω καταγγείλει με τη μεγαλύτερη δύναμη, δημόσια και μόνο δημόσια, για το πρόγραμμά του αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο Σαλί Μπερίσα.

Από το Twitter

Αναφέρει επίσης ότι πληροφορήθηκε από το Twitter την απόφαση των ΗΠΑ να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο».


Ο Μπερίσα κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου (φωτογραφία shqiptarja.com)

«Κατά τη διάρκεια των 30 ετών στην πολιτική δεν υπήρξε ποτέ καμία κατηγορία εναντίον μου από κανένα άτομο, κανένα τοπικό ή ξένο ίδρυμα για κατάχρηση δημόσιων πόρων και οποιοδήποτε άλλο είδος διαφθοράς.

»Προσθέτω επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία, αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα, η οικογένειά μου δεν έχει ποτέ επωφεληθεί από δημόσια κονδύλια και περιουσιακά στοιχεία και έχει εφαρμόσει τους νόμους της χώρας με πλήρη αυστηρότητα. Δεν έχουν ποτέ κατηγορηθεί μέχρι σήμερα από την Αλβανική δικαιοσύνη ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

»Εκφράζοντας τη λύπη μου για την απόφασή σας και θεωρώντας την χωρίς συγκεκριμένη βάση, σας καλώ να δημοσιοποιήσετε κάθε γεγονός και έγγραφο της διοίκησής σας, ή οποιουδήποτε στον κόσμο, που μπορεί να υποστηρίξει την αξίωσή σας για μένα και τα μέλη της οικογένειάς μου» τονίζει ο Σαλί Μπερίσα.

«Το οργανωμένο αλβανικό έγκλημα»

«Εχω καταγγείλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτή τη χώρα δημόσια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το οργανωμένο αλβανικό έγκλημα και τις συμμορίες του, τα καρτέλ ναρκωτικών, τους δεσμούς τους με τους υψηλότερους αλβανούς αξιωματούχους, αλλά και αλλοδαπούς και την ανεξέλεγκτη κυβερνητική διαφθορά στην Αλβανία» προσθέτει στην ανάρτησή του.

«Υποστηρίζω τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και όλες τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά έχω επικρίνει και καταγγείλει κάθε πράξη που λαμβάνεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές για την επιβολή πλήρους πολιτικού ελέγχου στο σύστημα δικαιοσύνης» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Τέλος, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι είμαι αλάνθαστος, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι αισθάνομαι υπερήφανος για όλες τις πράξεις μου καθώς υποκινήθηκαν μόνο από το δημόσιο και εθνικό συμφέρον του αλβανικού έθνους και την αλήθεια…».

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024