Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Henkel Hellas: Η εταιρεία που καθαρίζει σε βάθος τα ρούχα μας και τους υδάτινους πόρους μας

Henkel Hellas: Η εταιρεία που καθαρίζει σε βάθος τα ρούχα μας και τους υδάτινους πόρους μας

Έχοντας ήδη αναπτύξει έντονη περιβαλλοντική δράση, η εταιρεία, μια από τις ελάχιστες του κλάδου που διατηρεί παραγωγή στην Ελλάδα, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ»

Φανταστείτε κάθε φορά που ψωνίζατε τρόφιμα, να βοηθούσατε και ένα δάσος να «φουντώσει». Ή όποτε βάζατε πλυντήριο, εκτός από τα ρούχα σας, να καθαρίζατε και μια ελληνική θάλασσα. Το σενάριο μοιάζει ονειρικό, αφού πολλές από τις καθημερινές αναγκαίες δραστηριότητές μας, τη στιγμή που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας στο «τώρα», δεν είναι πάντοτε εξίσου ευνοϊκές και για το μέλλον του πλανήτη.

Για αυτό και οι δράσεις περιβαλλοντικής ευθύνης αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, όταν προέρχονται από τις εταιρείες εκείνες που παράγουν είδη πρώτης ανάγκης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Henkel, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, παράγοντας απορρυπαντικά και είδη οικιακής φροντίδας, προϊόντα ομορφιάς και συγκολλητικές τεχνολογίες και απασχολώντας περισσότερους από 52.000 εργαζομένους. Η ελληνική της θυγατρική, η Henkel Hellas και πιο συγκεκριμένα ο τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας είναι μια από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που διατηρούν παραγωγή στη χώρα μας, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και πλούσια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Για έναν καθαρό πλανήτη

Ούσα μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως, και έχοντας ως στόχο όχι απλώς ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά να καταστεί μια κλιματικά θετική εταιρεία, η Henkel έχει αναπτύξει μια παγκόσμια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης γύρω από το περιβάλλον και την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ» που παρουσίασε ο Τομέας Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Hellas, στις 22 Απριλίου 2021 (Παγκόσμια Μέρα της Γης).

Απομακρύνοντας το πλαστικό από τις ελληνικές θάλασσες

Το Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ» εφαρμόζεται από το 2020, εκκινώντας με το πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ήδη, η Henkel Hellas σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Λάμπρου και την εθελοντική του ομάδα «Beach Cleaning», έχουν προχωρήσει στον παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό 11 παραλιών σε όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας και ανασύροντας απορρίμματα συνολικού βάρους σχεδόν 3 τόνων. Από αυτόν τον τεράστιο όγκο, τα 706 κιλά ήταν πλαστικά απορρίμματα, ενώ η υπόλοιπη μάζα αποτελούνταν μεταξύ άλλων από συνθετικά, γυάλινα, κεραμικά, χάρτινα, μεταλλικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά.

Εντός του 2021, όλο αυτό το πλαστικό υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία και μεταμορφώθηκε σε νέα, χρήσιμα αντικείμενα, βάσει του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο Ινστιτούτο «Circular Economy & Eco Innovation Center (CEEII)» στη Σουηδία. Τα τελικά αναβαθμισμένα προϊόντα ανακύκλωσης, παγκάκια και κάδοι, πρόκειται στη συνέχεια να διατεθούν σε επιλεγμένους Δήμους, προκειμένου να καταλήξουν σε κεντρικά σημεία των περιοχών που καθαρίστηκαν, ως μια μορφή υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ως ισχυροί συμβολισμοί για την επιτακτική αναγκαιότητα για προστασία του περιβάλλοντος.

Φυσικά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, δεν αρκεί μόνο η συλλογή των πλαστικών που έχουν ήδη καταλήξει στους υδάτινους πόρους, αλλά απαιτούνται μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη ρίζα της. Για αυτό και η Henkel Hellas και ο τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας, φροντίζει η περιβαλλοντική της δράση να επεκτείνεται και στην ίδια την παραγωγική διαδικασία. Ήδη, το 90% των πλαστικών συσκευασιών της εταιρείας είναι 100% ανακυκλώσιμες, ενώ το Persil είναι το πρώτο μαύρο μπουκάλι που αποτελείται κατά 25% από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Ταυτόχρονα, η Henkel Hellas διαθέτει και πλούσια κοινωνική δράση, έχοντας προσφέρει μέχρι σήμερα περισσότερα από 50.000 προϊόντα σε ευάλωτες ομάδες και επεκτείνοντας διαρκώς την κοινωνική της προσφορά.

Για καλό του περιβάλλοντος

Οι στόχοι της Henkel Hellas για την επόμενη πενταετία, όπως εκφράζονται μέσα από το Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ», γίνονται ακόμη πιο φιλόδοξοι. Συγκεκριμένα, ο Τομέας Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της εταιρείας, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2025 θα έχει επιτύχει το σύνολο των συσκευασιών των προϊόντων του να είναι 100% ανακυκλώσιμες, ενώ το 70% του όγκου των προϊόντων με πλαστική συσκευασία θα αποτελείται τουλάχιστον από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Παράλληλα, η δράση καθαρισμού των ελληνικών υδάτων όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενισχυθεί, με στόχο την αποσυμφόρηση 100 υδάτινων πόρων της χώρας μας από απορρίμματα και πλαστικό. Εκτιμάται ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία περισσότεροι από 5 τόνους πλαστικού θα αποκτήσουν νέα ζωή, μετατρεπόμενοι σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Άλλος ένας σημαντικός άξονας της πενταετούς περιβαλλοντικής στρατηγικής της Henkel Hellas αφορά την εκπαίδευση των πολιτών με στόχο την ανάπτυξη οικολογικών αντανακλαστικών, ξεκινώντας από τα παιδιά  – με στόχο τη συμβολή της εταιρείας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση περισσότερων από 10.000 μαθητών μέσω του προγράμματος «Henkel Sustainability Ambassadors» – αλλά συμπεριλαμβάνοντας και τους ενήλικες, μέσα από την προώθηση τής αξίας της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες.

Και φυσικά, το κοινωνικό έργο του Τομέα Απορρυπαντικών και Οικιακής Φροντίδας πρόκειται να συνεχιστεί μέσα από την ενίσχυση των ευάλωτων και την προσφορά περισσότερων από 60.000 προϊόντων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Προσηλωμένοι ΓΙΑ ΚΑΛΟ

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαίρη Βαλσαμά, Γενική Διευθύντρια του τομέα Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Ελλάδας & Κύπρου, «στη Henkel η ισορροπία μεταξύ οικονομικής επιτυχίας, προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής ευθύνης είναι σημείο αναφοράς της εταιρικής μας κουλτούρας και των αξιών μας εδώ και δεκαετίες. Με το Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ», προσηλωμένοι στον εταιρικό μας στόχο για συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την καινοτομία μας, κάνουμε πράξη την παγκόσμια δέσμευσή μας και στην Ελλάδα, και δημιουργούμε μεγαλύτερη αξία για τους πελάτες, τους καταναλωτές μας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της Henkel Hellas για το περιβάλλον και την κοινωνία εδώ.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024