Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αστυνομικοί χτύπησαν άνδρα μέχρι θανάτου και είπαν στην οικογένειά του ότι πέθανε σε τροχαίο

ΗΠΑ: Αστυνομικοί χτύπησαν άνδρα μέχρι θανάτου και είπαν στην οικογένειά του ότι πέθανε σε τροχαίο

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα των αστυνομικών δολοφονιών στην Αμερική, συνήθως με θύματα ανθρώπους μειονοτικής καταγωγής

Μετά τη φονική επίθεση που δέχτηκε ο Ρόναλντ Γκριν από αστυνομικούς το 2019, η οικογένειά του ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Αργότερα, έκθεση της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα ο Γκριν είχε πεθάνει αφού αντιστάθηκε και πάλεψε με την αστυνομία, μετά την καταδίωξή του από περιπολικά που κατέληξε σε τρακάρισμα.

Τώρα, περισσότερα από δυο χρόνια αργότερα, το βίντεο από την κάμερα σώματος αστυνομικού, που βρίσκεται στη διάθεση του Associated Press, δείχνει τι πραγματικά συνέβη στον Γκριν μετά το τρακάρισμα σε έναν σκοτεινό δρόμο έξω από το Μονρό της Λουιζιάνα, στις 10 Μαΐου του 2019.

Τρία σύντομα βίντεο που ανάρτησε το πρακτορείο ειδήσεων, δείχνουν τον Γκριν να απολογείται στους αστυνομικούς το βράδυ του θανάτου του, λέγοντας ότι είχε τρομάξει και εκλιπαρώντας τους να δείξουν έλεος.

Εκείνη την ώρα, από την πόρτα του αυτοκινήτου του Γκριν που ήταν ανοιχτή, ένας αστυνομικός του επιτίθεται με taser.

«Εντάξει, εντάξει», ακούγεται να λέει ο Γκριν. «Συγγνώμη. Φοβάμαι. Αστυνόμε, φοβάμαι. Είμαι αδερφός σου. Φοβάμαι».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας αστυνομικός προσέγγιζε την πόρτα του αυτοκινήτου του με προταγμένο το όπλο: «Δείξε μου τα γαμ*μένα ταχέρια σου γαμ*μένε», ακούγεται να λέει.

Μετά την επίθεση με το taser, ο Γκριν ακούγεται να βογκάει, ενώ παραμένει πεσμένος στο έδαφος και ένας αστυνομικός τον δένει με χειροπέδες, ενώ ένας άλλος τον κλωτσά πολλές φορές. Άλλος αστυνομικός ακούγεται να λέει «Έχω αίμα σε όλου μου το σώμα, ελπίζω αυτός ο τύπος να μην έχει γαμ*μένο AIDS», ενώ ο Γκριν εξακολουθεί να βογκά. Κάποια στιγμή ένας αστυνομικός σέρνει στο έδαφος τον Γκριν.

Το AP αναφέρει ότι ο Γκριν στη συνέχεια αφήνεται ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος να βογκά για περισσότερα από εννιά λεπτά, ενώ οι αστυνομικοί απολύμαιναν τα χέρια και τα πρόσωπά τους με μαντηλάκια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν αποτυπώνεται στα βίντεο που ανάρτησε το AP.

Η δημοσίευση των βίντεο έρχεται τη στιγμή που η Υπηρεσία Δικαιωμάτων του Πολίτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά τον θάνατό του, μαζί με το γραφείο του Εισαγγελέα της Δυτικής Διοικητικής Περιφέρειας της Λουιζιάνα και το FBI.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Λουιζιάνα υποστήριξε ότι δεν δημοσιοποίησε το βίντεο επειδή δεν ήταν εγκεκριμένο και δεν προέρχεται από επίσημες πηγές. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ερευνητικές υπηρεσίες έχουν δώσει εντολή για τη μη δημοσίευση οποιασδήποτε περαιτέρω πληροφορίας σχετίζεται με την υπόθεση.

Το CNN προσέγγισε τους συνηγόρους των αστυνομικών για κάποιο σχόλιο.

Το AP ανάρτησε τρία βίντεο, συνολικής διάρκειας περίπου δύο λεπτών, ενώ ανακοίνωσε ότι ολόκληρο το βίντεο έχει διάρκεια 46 λεπτών.

Η αρχική αναφορά της αστυνομίας για το τροχαίο δεν έκανε καμία αναφορά σε χρήση βίας εναντίον του Γκριν.

Η αναφορά της αστυνομίας της Λουιζιάνα λέει ότι δυο αστυνομικοί ακολουθούσαν το όχημα του Γκριν αφού δεν σταμάτησε για έλεγχο μετά από κάποια αδιευκρίνιστη τροχαία παραβίαση, και ότι η καταδίωξη έληξε με το τρακάρισμα του οχήματος του Γκριν.

Τον Μάιο του 2020, η κόρη του Γκριν υπέβαλε μήνυση εναντίον επτά αστυνομικών λέγοντας ότι ο πατέρας της «κακοποιήθηκε βάναυσα από την Πολιτειακή Αστυνομία της Λουιζιάνα και τους αστυνομικούς που προκάλεσαν τον θάνατό του». Η μήνυση κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι χρησιμοποίησαν «φονική βία» εναντίον του.

Η πρώτη αναφορά στην επίθεση των αστυνομικών στον Γκριν έφτασε μετά τη διερεύνηση του περιστατικού.

«Ο Γκριν συνελήφθη αφού προέβαλε βία και συνεπλάκη με τους αστυνομικούς», σημειώνει η αναφορά. «Λίγη ώρα αργότερα έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε στο Ιατρικό Κέντρο Γκλένγουντ από την Ιατρική Υπηρεσία του Πάφορντ».

Πέθανε καθοδόν προς το νοσοκομείο, καταλήγει η αναφορά.

Η αστυνομία ενημέρωσε την οικογένεια του Γκριν ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια τροχαίου δυστυχήματος, σύμφωνα με τη μήνυση. Ένας αστυνομικός είπε στη μητέρα του ότι έχασε αμέσως στη ζωή του, αφού προσέκρουσε σε ένα δέντρο, αναφέρει η μήνυση.

Η μητέρα του Γκριν, Μόνα Χάρντιν, δήλωσε την Πέμπτη στο CNN, ότι οι αστυνομικοί δεν ενημέρωσαν ποτέ την οικογένεια για την αιτία της καταδίωξης.

Η Χάρντιν τόνισε ότι προσπαθούσε επί μήνες να λάβει κάποια εξήγηση, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Μήνυση αναφέρει ότι η αρχική αναφορά του Ιατρικού Κέντρου του Γκλένγουντ ανέφερε ως κύρια αιτία θανάτου του Γκριν την καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, ο ιατροδικαστής εντόπισε «άγνωστης προέλευσης τραυματισμό στο κεφάλι του», σύμφωνα με τη μήνυση.

Δυο αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δέχθηκαν επίπληξη πριν δυο χρόνια για τις πράξεις τους, που συμπεριλαμβάνουν την απουσία κάμερας σώματος από τις στολές τους.

Το AP έγραψε πέρσι ότι η ιατροδικαστής του αστυνομικού τμήματος δήλωσε ότι ο θάνατος του Γκριν θεωρήθηκε ότι προέκυψε από ατύχημα και αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή.

Ένας από τους αστυνομικούς έχει τεθεί έκτοτε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας άλλου περιστατικού. Ένας δεύτερος, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για… 50 ώρες σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Λουιζιάνα.

Ένας τρίτος, εκείνος που ακούγεται σε ένα ηχητικό απόσπασμα που κυκλοφόρησε πέρσι να περιγράφει πώς «χτύπησε όσο γαμ*μένα πάει» τον Γκριν, σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από το CNN

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024