Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον Σαρωνικό χτίζουν τα σχολεία του μέλλοντος

Στον Σαρωνικό χτίζουν τα σχολεία του μέλλοντος

Σκέψεις, λόγια και πράξεις αν συμφωνούν τότε αξίζει η αναγνώριση. Επειδή το είπε και το έκανε ο δήμαρχος του Σαρωνικού.

Ένα πρότυπο λοιπόν βιοκλιματικό σχολείο που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μικρών μαθητών στην αειφόρο ανάπτυξη, δρομολογείται στον δήμο Σαρωνικού. Το νέο έργο πρόκειται να δημιουργηθεί στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, σε χώρο όπου σήμερα βρίσκονται λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας. Είναι συνολικής επιφάνειας 1.017,38 τμ και αποτελείται από 12 ισόγειες αίθουσες, 9 διδασκαλίας και 3 γραφείων και βιβλιοθήκης, βοηθητικούς χώρους καθώς και διαδρόμους που επικοινωνούν με τον αύλιο χώρο πρασίνου.

Ο σχεδιασμός του αξιοποιεί όλα τα δυνατά βιοκλιματικά μέσα με στόχο τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα, ενεργοποιώντας διαδραστικά συστήματα ενημέρωσης, εμπλέκει τους μικρούς μαθητές σε βάση παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του σχολείου με στόχο να εξοικειωθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από βιωματική διαδικασία.

Στην κορυφή του κτιρίου τοποθετείται ελαφρύ μεταλλικό στέγαστρο που αποτελεί κεντρικό στοιχείο του ειδικού βιοκλιματικού σχεδιασμού. Αξιοποιείται για φυσικό εξαερισμό και δροσισμό το καλοκαίρι αλλά και για θέρμανση δια ακτινοβολίας τον χειμώνα.

Για λόγους παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο κτίριο αλλά και για λόγους εκπαιδευτικούς, προβλέπεται να τοποθετηθούν καταμετρητές της κατανάλωσης ενέργειας. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στα παιδιά τα οποία και θα λαμβάνουν γνώση των επί μέρους καταναλώσεων και θα συμμετέχουν σε εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και δημιουργία σεναρίων για συγκριτική περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την κατασκευή της νέας πτέρυγας, το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο μεσοπολεμικής περιόδου που σήμερα στεγάζει τμήμα του 1ου δημοτικού, θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο-λαογραφικό μουσείο ώστε να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική του αξία.

Η μελέτη του πρότυπου βιοκλιματικού σχολείου παρουσιάστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ενώπιον των τοπικών συμβουλίων, του διευθυντή του 1ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων κου. Κ. Ζημιανίτη και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κου. Δ. Νικολετσόπουλου και έγινε δεκτή με ιδιαιτέρως  θετικά σχόλια.  Στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου,  συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. 700 χιλιάδων ευρώ, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αναφερόμενος στο βιοκλιματικό σχολείο σημείωσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Απαιτείται προσπάθεια απ’ όλους ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματική κλιματική πολιτική και να φτιάξουμε ανθρώπινες και λειτουργικές πόλεις με τη χρήση των νέων διαθέσιμων τεχνολογιών. Το σχολείο μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που θα κατασκευάζονται τα σχολικά κτίρια στο μέλλον.  Κινηθήκαμε στη λογική του χαμηλού συντελεστή δόμησης, όπως άλλωστε κινούμαστε για όλα τα κτίρια του δήμου, με σκοπό η περιοχή μας να αποτελεί στο διηνεκές έναν πρότυπο χώρο κατοικίας.

Θέλω να συγχαρώ την τεχνική υπηρεσία του δήμου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους μελετητές που δημιούργησαν μια μονάδα που θα γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για τους εμπειρογνώμονες της δόμησης και των πολυτεχνικών σχολών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024