Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φούντωσε νέο μέτωπο στην Κορινθία: Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 – Εκκενώνεται οικισμός

Φούντωσε νέο μέτωπο στην Κορινθία: Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 – Εκκενώνεται οικισμός

Οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. 

Νέο μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Αιγειρούσες-Ντουράκος έστειλε το 112 καλώντας τους να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου εξαιτίας της φωτιάς στην Κορινθία με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Στην περιοχή πνέουν ανέμοι εντάσεως 7 μποφόρ.

Εξαιτίας των ανέμων έχουν δημιουργηθεί πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς με το μέτωπο να μην είναι ενιαίο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να φοβούνται για αναζωπυρώσεις τις επόμενες ώρες,

Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα, σε άλλο μέτωπο της φωτιάς, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση τριών ακόμη οικισμών από το Αλεποχώρι προς τα Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί – Μάχη με τον χρόνο και τους ισχυρούς ανέμους

Μάλιστα, όπως και στις Αιγειρούσες, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν το πρωί της Πέμπτης (20/05) οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Ζημιές σε σπίτια

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση.

Σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, από το μεσημέρι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και η πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Διακοπή κυκλοφορίας

Επίσης, σήμερα το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων – Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, για να μην κινδυνέψουν πολίτες, αλλά και για να κινούνται ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός

Στο μεταξύ, ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024