Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα δύο κοροναϊοί των ζώων βρέθηκαν να προσβάλλουν ανθρώπους

Ακόμα δύο κοροναϊοί των ζώων βρέθηκαν να προσβάλλουν ανθρώπους

Η ανακάλυψη όλο και περισσότερων κοροναϊών που μπορούν να μεταπηδούν από είδος σε είδος καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επιδημιολογική επιτήρηση.

Άγνωστος ως σήμερα κοροναϊός, ο οποίος δείχνει να προέκυψε από τη «διασταύρωση» ιών που προσβάλλουν διαφορετικά ζώα, ανιχνεύθηκε σε δείγματα από ασθενείς στη Μαλαισία την περασμένη δεκαετία, ενώ ένας δεύτερος νέος κοροναϊός, που δείχνει να προήλθε από τους χοίρους, είχε νωρίτερα προσβάλει παιδιά στην Αϊτή

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο νέοι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η ανακάλυψη όλο και περισσότερων κοροναϊών που μπορούν να μεταπηδούν από είδος σε είδος καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επιδημιολογική επιτήρηση, λένε οι ερευνητές.

Ο πρώτος ιός περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο Clinical Infectious Diseases,  μια έκδοση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Γενετικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα παράξενο υβρίδιο τεσσάρων άλλων κοροναϊών -δύο που προσβάλλουν σκύλους, έναν που προέρχεται από τις γάτες και έναν ακόμα που πιθανώς προήλθε από τους χοίρους.

Ο ιός που ταυτοποιήθηκε στη Μαλαισία σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (Ohio State University)

Για να συμβεί μια τέτοια υβριδοποίηση, λένε οι ερευνητές, θα πρέπει να υπήρξαν πολλαπλά επεισόδια γενετικού ανασυνδυασμού στον οργανισμό ζώων που προσβλήθηκαν από δύο ή και περισσότερα είδη κοροναϊού ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός των παγκολίνων απειλεί να προκαλέσει νέα πανδημία

Ο ιός, στον οποίο δεν έχει ακόμα δοθεί επίσημη ονομασία, απομονώθηκε από βιολογικά δείγματα οκτώ παιδιών, τα επτά κάτω από την ηλικία των 5 ετών, τα οποία νοσηλεύτηκαν με πνευμονία στη Μαλαισία τη διετία 2017-18. Όλα πήραν εξιτήριο εντός μιας εβδομάδας, και παραμένει αναπόδεικτο ότι τα συμπτώματά τους οφείλονταν στον ιό και όχι σε κάτι άλλο.

Παραμένει άγνωστο πώς προέκυψε ο υβριδικός ιός και πώς μεταπήδησε στον άνθρωπο, ωστόσο η ανακάλυψή δείχνει ότι η μεταπήδηση κοροναϊών από τους σκύλους στον άνθρωπο μπορεί να συμβαίνει «με πολύ υψηλότερη συχνότητα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα», όπως δήλωσε στον δικτυακό τόπο του Science η Αναστάζια Βλάσοβα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Νομίζω πως, όσο περισσότεροι κοιτάζουμε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ότι αυτοί οι κοροναϊού μεταπηδούν από είδος σε είδος παντού στον κόσμο» σχολίασε ο Στάνλεϊ Πέρλμαν, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Άιοβα που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πολλών διαφορετικών ανασυνδυασμών, που συνέβησαν ξανά και ξανά όταν κανείς δεν κοιτούσε. Και μετά μπουμ, εμφανίζεται αυτό το τερατούργημα» είπε ο Μπένζαμιν Νόιμαν του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στην ανακάλυψη ενός άλλου κοροναϊού που φαίνεται πως μεταπήδησε από τους χοίρους στον άνθρωπο. Μελέτη που παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση τον Μάρτιο (έκτοτε έχει υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση) ανίχνευσε τον κοροναϊό των χοίρων σε δείγματα από τρία παιδιά στην Αϊτή που εμφάνισαν πυρετό το διάστημα 2014-15.

Ο ιός ανήκει στους κοροναϊούς της ομάδας «δέλτα», οι οποίοι θεωρούνταν κάποτε ιοί που προσβάλλουν αποκλειστικά πτηνά. Μια μεγάλη έκπληξη ήρθε το 2012, όταν ένας ιός δέλτα των πτηνών ανιχνεύθηκε σε χοιροστάσια του Χονγκ Κονγκ. Δύο χρόνια αργότερα, προκάλεσε επιδημία σε νεογέννητους χοίρους στις ΗΠΑ, ενώ εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι είναι ικανός να προσβάλλει καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων.

Ορισμένοι ιολόγοι, επισημαίνει το Science, θεωρούν ότι ο ιός του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει νέα πανδημία.

Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει με τον νέο κοροναϊό της Αϊτής, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024