Οι απώλειες αποτυπώνουν τη δύναμη του επενδυτικού φόβου σε παγκόσμιο επίπεδο

Σημαντικές απώλειες σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με απώλειες 2,18%, στις 881,04 μονάδες.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στις δημοπρασίες φθάνοντας τα 97,972 εκατ. ευρώ σε μια συνεδρίαση που το πλήθος των πτωτικών μετοχών προ δημοπρασιών για το κλείσιμο ξεπέρασε τις 100 με 16 μόνο ανοδικές.

Τα  αίτια των κλιμακούμενων πιέσεων σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες  και αφορούν στην άρση της εμπιστοσύνης στη Fed ως προς το αν μπορεί να διαχειριστεί την διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική. Από τη Δευτέρα άρχισαν και την Τρίτη συνέχισαν να ξεπουλάνε τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά τους στοιχεία οι επενδυτές στις ΗΠΑ διοχετεύοντας πανικό στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Σήμερα η τάση φυγής απλώθηκε στην Ευρώπη και το ΧΑ ξεκίνησε όπως και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια με υπολογίσιμο πτωτικό χάσμα.

Κατόπιν στην Ευρώπη, καθώς οι θεσμικοί διαπίστωναν κάθε ώρα να διογκώνεται η ανησυχία και οι πιέσεις, καταλήξαμε σε παγκόσμιο πανικό με στόχο τη φυγή από το μετοχικό ρίσκο. Όταν  οι βαρύτεροι μετοχικοί δείκτες της Ευρώπης γράφουν απώλειες πάνω από -2% και η Wall Street στα άνοιγμα και στο πεντάλεπτο έχει τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη της S&P500 με απώλειες -1,3% θα ήταν παράλογο να μην έχει ανάλογη εικόνα το κλείσιμο στην Αθήνα.

Η αγορά κρατήθηκε ψηλότερα από το επίπεδο των 890 μονάδων από το άνοιγμα ως τις 15:58 αλλά μετά, τα κύματα των εντολών πώλησης ήταν ασυγκρίτως περισσότερα από όσα υπήρχαν επί πεντέμισι ώρες με αποτέλεσμα στις 16:54 σε μια ώρα περίπου ο ΓΔ να βρεθεί στις 879 μονάδες. Ο τζίρος των ελεύθερων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,2 εκατ. ευρώ και ο δείκτης είχε σταματήσει στις 881,94 μονάδες με μεταβολή -2,08% με τον DAX εκείνη την ώρα στο -2,17%. Η εικόνα των μεταβολών των κλαδικών δεικτών ήταν κατακόκκινη με εξαίρεση τα Ταξίδια Αναψυχή. Οι μετοχές του FTE25 στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί με κέρδη βρέθηκε μόνο η ΤΕΝΕΡΓ με αμετάβλητες τις ΟΠΑΠ ΟΛΠ ΣΑΡ ΤΙΤC. Το πώς θα διαμορφωνόταν η τελική εικόνα ήταν ακόμα άγνωστο αφού ακολουθούσαν οι δημοπρασίες.

Ο τζίρος πάντως ανέβηκε άλλα 10 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ έχασε λιγότερο από μια μονάδα. Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών κατέληξε στις 97 καθοδικές, 17 ανοδικές μετοχές και 18 αμετάβλητες. Στα ανοδικά blue chip προστέθηκε η ΤΙΤC +0,35% με την ΤΕΝΕΡΓ +0,16% ενώ αμετάβλητες έμειναν ΟΠΑΠ και ΟΛΠ οι υπόλοιπες 21 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πτώση Από -3% και πάνω ήταν ΕΤΕ -4,42%, ΕΥΔΑΠ -4,29% ΕΧΑΕ -3,71%, ΜΟΗ -3,65% ΑΛΦΑ -3,41% ΔΕΗ -3,33% ΒΙΟ -3,10%. Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση κέρδη είχαν ΙΝΤΕΡΚΟ +1,43% και ΕΥΠΙΚ +0,40%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ΚΟΥΕΣ -5,02% ΙΝΚΑΤ -4,96% ΑΒΑΞ -4,56% ΙΝΤΚΑ -4,48% ΙΚΤΙΝ -4,13%.

Η γεμάτη αμυντικές κινήσεις αρχικά διαπραγμάτευση από τους ισχυρούς παράγοντες  διαμόρφωσε εικόνα ισορροπίας στις μετοχές του ταμπλό και έδωσε την εντύπωση πως υπήρχε ο έλεγχος από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών. Αλλά ο φόβος μεταδίδεται πιο γρήγορα από την απληστία και με βάση την εικόνα την τελευταία ώρα ως και τις δημοπρασίες  κατέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους.

Τη συνεδρίαση σφράγισε πολύ ψηλότερο ενδιαφέρον, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με πακέτα αξίας 23,687 εκατ. με περίπου 21 για τον ΟΤΕ και τις ΑΛΦΑ ΤΕΝΕΡΓ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε ένα από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση μάλλον επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε όταν έκλεινε η αγορά  στο 1,071 από 1,061% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 1,116%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 61,507 από 62,663 δισ. ευρώ συνεπώς ψαλιδίστηκε περισσότερο από 1,150 δισ.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr