Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας φάνηκε πως το lockdown επηρέασε τους εμβολιασμούς παιδιών και πολύ περισσότερο των εφήβων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας, μεγάλη μείωση της τάξης του 70% παρατηρήθηκε πέρυσι την άνοιξη στον εμβολιασμό των εφήβων που δεν αναπληρώθηκε ποτέ . Από τις αρχές του 2021 παρατηρούμε πόσο έχει επηρεάσει τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων το δεύτερο lockdown, με εκ νέου μείωση της τάξης του 20% στα μικρότερα παιδιά και 30% με 40% στους εμβολιασμούς των εφήβων.

Έχοντας λοιπόν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα όπως είναι η μηνιγγίτιδα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση και αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων. Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια σχετικά σπάνια αλλά πολύ σοβαρή νόσος, που μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο. Στην χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους 5 συχνότερους τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A,B,C,Y,W). Οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες είναι μια ευαίσθητη ομάδα για τον μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι φορείς της νόσου και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία της κοινότητας ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας.

  1. https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/alles-systaseis-ths-ethnikhs-epitrophs-emboliasmwn/7238-epikairopoihsh-systasewn-emboliasmoy-gia-paidia-kai-enhlikes-kata-thn-periodo-ths-pandhmias-covid19
  2. World Health Organization. Meningococcal meningitis. Fact sheet No. 141. Updated November 2015. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/. Accessed March 2021.
  3. Rosenstein NE, et al. N Eng J Med. 2001;344(18):1378-1388.
  4. Christensen et al. Lancet 2010;10:853–61
  5. Vetter V, et al. Expert Rev Vaccines. 2016;15(5):641-658
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο