Το Σάββατο με τα «ΝΕΑ»:

Για πρώτη φορά, η συλλεκτική σειρά βιβλίων του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Τάκη Λάππα για τους ήρωες της Επανάστασης.

Αυτή την εβδομάδα:

Αθανάσιος Διάκος

Ο ήρωας της Αλαμάνας

Από τα παιδικά χρόνια και το μοναστήρι, στην κλέφτικη ζωή, την ασύγκριτη θυσία της Αλαμάνας και τον μαρτυρικό θάνατο.

Ενα νοσταλγικό ταξίδι στα αναγνώσματα των παιδικών μας χρόνων, σε πολυτελή, σκληρόδετη έκδοση.

Μέσα στους μεγάλους ήρωες του Εικοσιένα, είναι και ο ήρωας της Αλαμάνας, ο Θανάσης Διάκος. Στο βιβλίο τον παρακολουθούμε από τα παιδικά του χρόνια, στο μοναστήρι όταν ήταν Διάκος Άνθιμος, για να περάσει ύστερα στην κλέφτικη ζωή, αρχηγός της Βοιωτίας κατά την επανάσταση με το όνομα Καπετάν Διάκος και να φτάσει στη μεγάλη, στην ασύγκριτη θυσία της Αλαμάνας.

Ο Τάκης Λάππας (1904-1995) γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στράφηκε από νωρίς στη λογοτεχνία και την ιστορική μελέτη.

Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Στον χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1931, με δημοσιεύσεις ταξιδιωτικών κειμένων στο περιοδικό «Εκδρομικά» και την εφημερίδα «Βραδυνή».

Εξέδωσε ιστορικές μελέτες και βιογραφίες, πεζογραφήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, θεατρικά έργα, ενώ μεγάλο σε όγκο είναι και το δημοσιευμένο στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο έργο του.

Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1946, για το βιβλίο του «Θανάσης Διάκος»), το βραβείο του ιδρύματος «Κώστα και Ελένης Ουράνη» (1981, για το σύνολο των ιστορικών βιογραφιών του), με το πρώτο βραβείο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών (1944 για το έργο του «Οι Ρουμελιώτες στην Επανάσταση»), με το βραβείο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» (1967 για το μυθιστόρημα «Δοξασμένη Έξοδος») και με άλλες διακρίσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο