Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερα να μασάς παρά... να μιλάς στην πολιτική - Οι δηλώσεις που σήκωσαν θύελλα

Καλύτερα να μασάς παρά… να μιλάς στην πολιτική – Οι δηλώσεις που σήκωσαν θύελλα

Προκλητικές δηλώσεις, γκάφες αλλά και ιστορικές ατάκες ελλήνων πολιτικών που δεν θα ξεχαστούν ποτέ

Μια ατάκα που έμεινε στην Ιστορία ήταν αυτή που είπε ο Μέγας Ναπολέων: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: Δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου».

Είναι η επιτομή του πολιτικού εγωισμού και δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που έκαναν προκλητικές δηλώσεις τις οποίες ποτέ δεν απέσυραν ή δεν ζήτησαν συγγνώμη γι’ αυτές.

Βεβαίως, υπήρξαν και ατάκες που γράφτηκαν σε χρυσές δέλτους της Ιστορίας, όχι γιατί ήταν… γκάφες των πολιτικών, αλλά γιατί σημάδεψαν την εποχή τους και είχαν διαχρονική αξία.

Μέσα σε λίγες ημέρες, σάλο προκάλεσαν δύο πολιτικοί, ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μίλησε για τους… τεμπέληδες διδακτορικούς που δεν θα προσλάμβανε ποτέ, και η Εφη Αχτσιόγλου, που ανέφερε ότι η πανδημία είναι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά.

Ενδεχομένως, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή να σκέφτηκαν ότι είναι… καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς και να το μετάνιωσαν πικρά. Αλλωστε, ο κ. Πατέλης αναγκάστηκε να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη, πράξη σπάνια στην πολιτική των… Ναπολεόντων που δεν παραδέχονται τα λάθη τους.

Υπάρχουν, πάντως, πολιτικές δηλώσεις που πράγματι δεν θα ξεχαστούν ποτέ, είτε για αρνητικούς είτε για θετικούς λόγους. Και που θα ακολουθούν πάντα τον πολιτικό που τις έκανε, πολλές φορές καταστρέφοντάς του και την καριέρα. Ή στην καλύτερη περίπτωση προκαλώντας του τεράστια ζημιά στο image, αφού τις περισσότερες φορές γίνεται η χλεύη των social media.

Γκάφες Τσίπρα

Πολύ πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει το περίφημο «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca, κι όσο κι αν προσπάθησε να το «μαζέψει» δεν τα κατάφερε.

Επιρρεπής σε… αμφιλεγόμενες δηλώσεις ή λεκτικές γκάφες ο πρώην πρωθυπουργός έχει πει για το… ανύπαρκτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, έχει αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνέλαβε τον Ξηρό».

Ιστορικές, επίσης, οι δηλώσεις του περί Μυτιλήνης και Λέσβου αλλά και η «στροφή 360 μοιρών» που θα έκανε, αν και μηχανικός.

Ούτε ο Κ. Μητσοτάκης έχει γλιτώσει από λεκτικές γκάφες, όπως όταν μίλησε για το παιδί που ήθελε να κάνει αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε… κάποιος εξωγήινος.

Και μάλλον θα το σκεφτόταν καλύτερα προτού μιλήσει περί διάκρισης των εξουσιών του Ρουσσώ, μόνο που το σωστό ήταν ότι το είπε ο Μοντεσκιέ.

Ιστορική ατάκα, που θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή ήταν αυτή του Γιώργου Παπανδρέου με τα «λεφτά υπάρχουν», η οποία συναγωνίζεται το «Τσοβόλα δώστα όλα», του έμπλεου ενθουσιασμού σε προεκλογική συγκέντρωση, πατρός του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Βεβαίως, ο αείμνηστος Ανδρέας, γνωστός ατακαδόρος, έχει ορισμένες από τις πιο πετυχημένες δηλώσεις – συνθήματα όπως: «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» και «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται, δεν χαρίζεται», είναι από τις ατάκες που δεν ξεχνιούνται.

Οπως ιστορικά είναι: το «mea culpa» για τη συνάντησή του με τον Τ. Οζάλ, το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» και το «βυθίσατε το Χόρα».

Ιστορική, όσο και βαρυσήμαντη ήταν η δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» ή το «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» για τους χουντικούς.

Ενώ κι ο Κώστας Καραμανλής έγινε viral όταν σε γεύμα με δημοσιογράφους μίλησε για «νταβατζήδες» και η φράση έγινε ιστορική.

Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στις γκάφες που θα ήθελαν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσύρουν οι πολιτικοί, πρόσφατη ήταν αυτή του Νίκου Φίλη για τη σφαγή των Ποντίων: «Είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση και άλλο η γενοκτονία», ανέφερε προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Ο Πάγκαλος

«Πρύτανης» των εμπρηστικών δηλώσεων και… χωρίς συγγνώμη είναι ο Θ. Πάγκαλος: Το «μαζί τα φάγαμε» ασφαλώς είναι κορυφαία δήλωση που θα μείνει στη δημόσια συζήτηση και τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο πρώην υπουργός έκανε… viral όταν χαρακτήρισε τη Γερμανία «γίγαντα με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού», αλλά και όταν μίλησε απαξιωτικά για τον Δ. Αβραμόπουλο λέγοντάς τον «κύριο Τίποτα», από τον οποίο, όμως, έχασε τις δημοτικές εκλογές.

«Ε, όχι και να πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο», είχε πει ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος θέλοντας να στηρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου για την περίφημη βίλα της Εκάλης.

Γκάφα που σίγουρα θα ήθελε να σβήσει ήταν το «λιάζονται οι μετανάστες» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και οι προτροπές της Θεανώς Φωτίου για «γεμιστά» και πίτες» ως μέσα αντιμετώπισης της κρίσης.

Να μην είμαστε «μοναχοφάηδες» στις διεθνείς σχέσεις, είχε πει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει η Κ. Νοτοπούλου με τα «2.000 χιλιόμετρα περπάτημα για ένα κουλούρι» αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που είπε «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Ομως, και ο κ. Πολάκης, γνωστός για τον αψύ χαρακτήρα του, πιθανότατα να ήθελε να εξαφανίσει δηλώσεις όπως «κόπι πάστε» ή όταν έλεγε ότι θα έπρεπε να χώσει δημοσιογράφο «τρία μέτρα κάτω από τη γη».

Ο δε Νίκος Χαρδαλιάς θα ήθελε να πάρει πίσω την γκάφα του όταν μπέρδεψε τη Χάλκη της Λάρισας με το νησί κι έβαλε τους νησιώτες σε… καραντίνα.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024