Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόσιο: Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Δημόσιο: Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταμοιβή όσων υπερβάλλουν εαυτόν με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση της δημόσιας διοίκησης

Κίνητρα με χρηματικά μπόνους και επιπλέον ημέρες άδειας σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τους υπερπαραγωγικους δημόσιους υπαλλήλους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου ετοιμάζεται να λειτουργήσει ένας οργανωμένος μηχανισμός επιβράβευσης των εργαζομένων οι οποίοι εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει. Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η επίτευξη της αποτελεσματικότερης άσκησης της δημόσιας διοίκησης και η άμεση υλοποίηση των εκάστοτε στόχων ανά υπηρεσία.

Το συνολικό έργο, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αναμένεται να κοστίσει σε πρώτη φάση σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που αναζητούνται ήδη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», σε αυτή τη φάση το υπουργείο εξετάζει τρία σενάρια για την επιβράβευση των υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτόν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους: Το πρώτο προβλέπει έκτακτη χρηματική αμοιβή στον εργαζόμενο με τη μορφή μπόνους, το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη, δηλαδή για τη δυνατότητα να αλλάζουν μισθολογική κλίμακα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο οι υπάλληλοι που έχουν επιδείξει εξαιρετικό έργο, ενώ μια τρίτη εκδοχή προβλέπει έναν συνδυασμό ταχύτερης μισθολογικής εξέλιξης και επιπλέον ημερών ετήσιας άδειας. Το μπόνους θα δίνεται από την εκάστοτε υπηρεσία και όχι από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ποιους όμως θα αφορά η επιβράβευση και πώς θα επιλέγονται οι υπάλληλοι που θα ευεργετούνται από τον μηχανισμό; Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, «η κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει την επιβράβευση όσων δημόσιων υπαλλήλων κάνουν το κάτι παραπάνω, κάτι το εξαιρετικό, όχι απλώς το κανονικό», ενώ διευκρίνισε πως στόχος είναι η αποσύνδεση των μπόνους από πολιτικά κριτήρια και η αποκλειστική τους σύνδεση με την επίτευξη στόχων και με τα μετρήσιμα αποτελέσματα στη δουλειά κάθε υπαλλήλου. «Επιδίωξή μας είναι να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και όχι εξισωτισμού που αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα» έχει αναφέρει σχετικά ο ίδιος.

Πιλοτική εφαρμογή

Σε πρώτη φάση μπόνους θα δοθούν πιλοτικά σε 6.000 υπαλλήλους τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, με χρονικό ορίζοντα το πρώτο τετράμηνο του 2022. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένοι δήμοι που τα προηγούμενα χρόνια επλήγησαν από την ανεξέλεγκτη κινητικότητα και το προσωπικό τους έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο φόρτο εργασίας σε σχέση με άλλες υπηρεσίες. Στο μεταξύ θα έχουν καθοριστεί – ύστερα από ειδική έρευνα – τα κριτήρια για τη μέτρηση του έργου ανά υπηρεσία και υπάλληλο. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα καθώς το διαφορετικό αντικείμενο μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου θα καθορίσει και τις διαφορετικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν οι υπάλληλοι να επωφεληθούν από τον μηχανισμό επιβράβευσης.

Στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού, που τοποθετούνται χρονικά το 2023, περιλαμβάνονται επιπλέον ενέργειες, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υλοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, η υλοποίηση έρευνας στους πολίτες ώστε να διαπιστωθεί αν βελτιώθηκε η παροχή υπηρεσιών, η υποβολή ερωτηματολογίων στους δημόσιους υπαλλήλους και στους οργανισμούς όπου εργάζονται προκειμένου να κατατεθούν ενδεχομένως προτάσεις βελτίωσης του συστήματος, αλλά και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Η χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η υιοθέτηση του καινοτόμου μηχανισμού επιβράβευσης των υπεραποδοτικών δημόσιων υπαλλήλων δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια δεν θα συνδέεται με τη γενικότερη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Ηδη η πρόταση για το έργο, κόστους 9,813 εκατ. ευρώ, έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και εφόσον εγκριθεί θα ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός του.

Το παράδειγμα

Υπενθυμίζεται πως μπόνους παραγωγικότητας είχε θεσπιστεί στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με σκοπό να επιταχυνθεί η έκδοση χιλιάδων αποφάσεων για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όμως τα τωρινά σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν έναν ευρύ μηχανισμό επιβράβευσης που θα καλύπτει ζωτικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης.

ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024