Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O παλιός καλός τρόπος

O παλιός καλός τρόπος

Καθαρογράφηκε η δικαστική απόφαση για τη Siemens. Δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε περί τα μέσα Νοεμβρίου του 2019, έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε 14 χρόνια, η καθαρογράφηση χρειάστηκε 18 ολόκληρους μήνες.

Καθαρογράφηκε η δικαστική απόφαση για τη Siemens. Δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε περί τα μέσα Νοεμβρίου του 2019, έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε 14 χρόνια, η καθαρογράφηση χρειάστηκε 18 ολόκληρους μήνες. Μολονότι η έκταση του κειμένου είναι τεράστια (κάπου διάβασα για 45.000 σελίδες, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω) και πάλι το διάστημα των 18 μηνών στην εποχή των νέων τεχνολογιών είναι αφύσικα μεγάλο.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να φαντασθώ για την καθυστέρηση είναι ότι η καθαρογράφηση έγινε με τον παλιό καλό τρόπο του Μεσαίωνα. Μάζεψαν δηλαδή καμιά δεκαριά μοναχούς, κατά προτίμηση Βενεδικτίνους που έχουν μεγάλη παράδοση στις αντιγραφές χειρογράφων, και αυτοί, τσούκου-τσούκου, με φτερό χήνας και μελάνια χειροποίητα από φυσικά υλικά, καθαρόγραψαν την απόφαση σε περγαμηνή αρίστης ποιότητας. Αν έγινε έτσι, χαλάλι, διότι τουλάχιστον βγήκε κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή δικαστική απόφαση: βγήκε ένα έργο τέχνης, με υπέροχες σμικρογραφίες σε κάθε σελίδα, φαντάζομαι.

Ελπίζω να εκτεθεί στο Βυζαντινό Μουσείο, ώστε να το θαυμάσουμε και εμείς που δεν είμαστε του επαγγέλματος…

ΚΟΡΔΩΜΕΝΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει ότι δεν μπήκε σε μη επιτρεπόμενο χώρο στην Ακρόπολη για να φωτογραφηθεί και τον πιστεύω. Πρώτον, επειδή από τις φωτογραφίες δεν μπορείς να καταλάβεις και, δεύτερον, επειδή τόσο μπουμπούνας δεν μπορεί να είναι. Κατά τη γνώμη μου, αλλού είναι το θέμα. Οι επίμαχες φωτογραφίες ήσαν κοντινά πορτρέτα με φόντο τη θέα της Αθήνας, ίσως για προεκλογική χρήση εν καιρώ. Πάντως, δεν ήσαν εκείνες τις οποίες δημοσίευσε στα social media. Τέτοιου είδους καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις, όμως, δεν γίνονται δωρεάν. Προϋποθέτουν άδεια, καθώς και την καταβολή ενός ποσού (που δεν ξέρω το ύψος του) στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Τα είχε κάνει αυτά προτού ποζάρει σαν κορδωμένος πιγκουίνος πάνω στα μάρμαρα;

ΠΕΡΙ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στην Κύπρο, το τελευταίο κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου που σώζεται, έχουν βουλευτικές εκλογές στο τέλος του μηνός, οπότε τα νούμερα έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το λαγούμι τους σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Ο επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου του ΙΕΜΕΒ (Ινστιτούτο Ερευνας και Μελέτης Βαψομαλλιάδων) στη μεγαλόνησο μου στέλνει σχετικώς τη φωτογραφία υπερήλικα υποψηφίου (παραλείπω το όνομα, λόγω οίκτου…), ο οποίος κατέρχεται στον αγώνα με το εμπνευσμένο σύνθημα «Για μια έντιμη Βουλή, χωρίς διαφθορά, κοντά στους πολίτες». (Πόσο χρόνο του πήρε, αναρωτιέμαι, να σκεφθεί κάτι τόσο πρωτότυπο…)

Ομως το πραγματικό σοκ – το «σιοκ», όπως το γράφουν στην Κύπρο – είναι η φωτογραφία του υποψηφίου. Βλέπεις μια φάτσα, την οποία ο χρόνος έχει μετατρέψει σε μάντρα με υλικά κατεδαφίσεων και στην κορυφή ένα μαλλί αφύσικα κατάμαυρο και αφύσικο στο σχήμα, τόσο που θα έλεγε κάποιος ότι πρέπει να είναι περούκα και μάλιστα κακίστης ποιότητας. Η απορία μου είναι πώς μπορεί κάποιος να επικαλείται την εντιμότητα, όταν δεν τολμά να εμφανιστεί όπως είναι στην πραγματικότητα και επιχειρεί να εξαπατήσει τον κόσμο με μια φτηνή περούκα;

Ο ΔΑΙΜΩΝ

Ως γνωστόν, ο δαίμων της τυπογραφίας δεν υπάρχει. Στη δημοσιογραφία, υπάρχει μόνον ο δαίμων της απροσεξίας, του οποίου υπήρξα θύμα σε σημείωμα της χθεσινής στήλης, σχετικό με τις απαντήσεις του υπουργείου Πολιτισμού στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την Ακρόπολη. Να διορθώσω, λοιπόν, ότι η ιστοσελίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και επιρροή στον κόσμο της τέχνης είναι η «Τhe Art Newspaper» και όχι η «Art Times», όπως έγραψα εσφαλμένα.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τελικά η αεροσυνοδός δεν μήνυσε τον μεθυσμένο επιβάτη που την παρενόχλησε κατά τη διάρκεια πτήσης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Πολύ καλά έκανε η γυναίκα και μπράβο της! Τι να την κάνει τη μήνυση; Δεν χρειάζεται. Δεδομένου ότι ο πενηντάχρονος επιβάτης είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, θα τον αναλάβει η σύζυγος! Υπάρχει καλύτερη δικαιοσύνη από αυτήν;

ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥΚΕΣ

Παρατηρώ ότι ο Φουρθιώτης προσάγεται στα δικαστήρια φορώντας καπελάκι του μπέιζμπολ και διπλή κουκούλα. Ως εκ τούτου, εικάζω ότι δεν του επέτρεψαν να πάρει μαζί του στη φυλακή τις περούκες του…

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024