Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακλόγλου: Αυτή είναι η σημασία της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση

Τσακλόγλου: Αυτή είναι η σημασία της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση

Στις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στη σημασία της επικείμενης μεταρρύθμισης του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου

Στις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στη σημασία της επικείμενης μεταρρύθμισης του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου, στο πλαίσιο ενότητας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ατομικός κουμπαράς

Όπως σημείωσε, ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η λειτουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση.

«Το σημερινό σύστημα είναι αποκλειστικά και μόνο διανεμητικό, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων και βλέπουμε ότι έχουμε μία διαρκή δημογραφική απομείωση» εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων και θα δημιουργηθεί ένας «ατομικός κουμπαράς» για κάθε ασφαλισμένο.

Εκκρεμείς συντάξεις

Ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι το θέμα αυτό υφίσταται σχεδόν μία δεκαετία, ενώ απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπισή του.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ένα ανακουφιστικό μέτρο είναι η προκαταβολή σύνταξης, ενώ εστίασε και σε άλλες ενέργειες που έχουν γίνει, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, όπως η υποβοήθηση από ιδιώτες, η ενίσχυση του ΕΦΚΑ με έμψυχο δυναμικό και με υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και η ενεργοποίηση ομάδας συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν το φορέα στο έργο της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, κτλ.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, όμως, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι χρειάζονται και δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η δομική αλλαγή, την οποία υλοποιούμε αυτό το διάστημα, είναι η ψηφιοποίηση, δηλαδή η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού του κάθε εργαζομένου και η ψηφιακή καταγραφή και κωδικοποίηση των αντίστοιχων κανόνων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι οι εκκρεμείς συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά, μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της θέσπισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κάνααν: «Θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό»

Ο Αϊζάια Κάνααν μίλησε για την πορεία του Ολυμπιακού και εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024