Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εργατική νομοθεσία για τη «μετάβαση» από την «προστασία» στη «δημιουργία» θέσεων εργασίας

Νέα εργατική νομοθεσία για τη «μετάβαση» από την «προστασία» στη «δημιουργία» θέσεων εργασίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα εργασιακά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Πόρτο να στέλνει σαφές μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα εργασιακά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Πόρτο να στέλνει σαφές μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Έμφαση στη δημιουργία και όχι στην προστασία

Ουσιαστικά το μήνυμα Μητσοτάκη αποτελεί απάντηση και στο αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή, που έχει διατυπώσει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα.

Στο ήδη βαρύ και φορτισμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, καθώς οι πολέμιοι του επερχόμενου νομοσχεδίου μιλούν για «μητέρα των μαχών», «αντεργατικό έκτρωμα» και «ανατροπές του αιώνα» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κηρύσσει πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία, όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ την επόμενη δεκαετία, διεμήνυσε ότι στη μετά κοροναϊό εποχή «η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών».

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να δώσουν θετικό πρόσημο στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έρχεται για το χώρο της εργασίας.

Σε τρεις κατευθύνσεις εστιάζεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη στο Πόρτο. Η πρώτη είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσέλκυση επενδύσεων με μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για την προσαρμογή των νέων στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και η τρίτη είναι η νέα εργατική νομοθεσία.

Ως προς το τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η «νέα εργατική νομοθεσία θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης εξακολουθεί να αποτελεί η κατάργηση του 8ωρου στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας και προσωπικά ο Κωστής Χατζηδάκης επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση εγκαλείται για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης

Ο Κωστής Χατζηδάκης για ακόμα μια φορά υποστήριξε ότι δεν καταργείται το 8ωρο καθώς όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Σκάι θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα το κατοχυρώνει και επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική πως είναι «παντελώς άσχετοι».

Το επιχείρημα του  υπουργού Εργασίας είναι πως «είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ» και στην κατεύθυνση αυτή, «ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης».

«Όσοι τα λένε (σ.σ. κατάργηση 8ωρου) ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης και σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με βάση την οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα η κυβέρνηση ότι καταργεί το 8ωρο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πως ήδη υπάρχει νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τον οποίο, όπως σχολίασε «πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε».

Συνδυασμός ανταγωνιστικότητας και προστασίας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε: «Ποιος είμαι εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πει σε κάποιον εργαζόμενο, εάν το θέλει, ότι πρέπει να δουλεύει ακατέβατα 8 ώρες».

Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει και τη λειτουργία ορισμένων εταιρειών το Σάββατο, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες (πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια) και οι εταιρείες logistics.

«Θέλουμε ένα συνδυασμό προστασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονα ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Χωρίς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα έχουμε ανεργία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο MEGA για το νομοσχέδιο.

Υπέρ ή κατά;

Μάλιστα σήμερα το υπουργείο Εργασίας έθεσε το ερώτημα αν «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;» με αφορμή την κοινοβουλευτικξή αναφορά που κατέθεσαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Σωκράτης Βαρδάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου και με την οποία αναφορά ζητούν να καταστεί υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και επιτρέπει την εργασία και πέραν του πενθημέρου (Κυριακές και αργίες) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η κριτική που δέχεται ο κ. Χατζηδάκης, από αντιπολίτευση και συνδικάτα είναι ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο κομίζει κάτι καινούριο σε σχέση με τα ισχύοντα καθώς επιτρέπει σε ατομική βάση τη διευθέτηση του χρόνου τη στιγμή που δεν είναι ισότιμη η σχέση εργοδότη και εργαζόμενου με τον τελευταίο να είναι ευάλωτος στις πιέσεις του εργοδότη.

Παράλληλα η κριτική που ασκείται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι ότι οι επιπλέον του 8ώρου ώρες που θα δουλεύει για ένα διάστημα ο εργαζόμενος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συμψηφίζονται με ρεπό και άδεια και όχι με χρήματα, γεγονός που θα επιφέρει νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις απολαβές των εργαζομένων, που είναι ήδη χαμηλοί μετά από μια 10ετία περικοπών και μνημονιακής λιτότητας.

Διαφορά της διευθέτησης με συλλογική σύμβαση και σε ατομική βάση

Στην επίθεση του υπουργείου Εργασίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απάντησε η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγορώντας τον κ. Χατχηδάκη ότι ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι είτε ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί.

Ειδικότερα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο κ. Χατζηδάκης, προφανώς θορυβημένος από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη δυναμική αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, με τις σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Εργασίας και η κυρία Πελώνη, όλες τις προηγούμενες μέρες, κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά την αντιπολίτευση ότι διαδίδουν fakenews σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

»Μόνο που τις προθέσεις αυτές ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ τις ανέπτυξε με σαφήνεια, και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης τις επαναλαμβάνει στους συνεχείς τηλεοπτικούς μονολόγους του, προβάλλοντας την ανάγκη θέσπισης ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους.

»Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και τη ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε.

Παραπληροφορεί

»Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί.

»Εάν ισχύει το πρώτο, να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεσή του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Να απαντήσει

»Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να απαντήσει:

-Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;

-Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;

Πρόκληση και εμπαιγμός

-Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;

»Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χατζηδάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους.

»Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!

»Την απάντηση την έδωσαν χθες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκει να επιβάλλει».

Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επιτέθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη κατηρώντας τον ότι λέει «ανέκδοτα» και προκαλεί όταν μιλάει για προστασία των εργαζομένων με το νέο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κ. Χατζηδάκης, μία μέρα μετά τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στην ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και να κάνει πράξη την παραγγελιά των ενώσεων της μεγάλης εργοδοσίας για 10ωρη δουλειά.

Ανέκδοτα

»Τα περί “ελευθερίας του εργαζόμενου” στους χώρους δουλειάς είναι ανέκδοτα. Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι θα προστατεύεται από απόλυση ο εργαζόμενος που δεν θα δεχθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι εξίσου προκλητικός.

»Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν τι συμβαίνει στους χώρους που δουλεύουν, με πιο ηχηρά παραδείγματα τις περιόδους καταβολής των δώρων. Αν και για τους εργοδότες, σύμφωνα με τον νόμο, ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου, αυτό δεν εμποδίζει την εργοδοσία να κλέβει το δώρο, πηγαίνοντας ακόμα και στο ΑΤΜ μαζί με τον εργαζόμενο.

»Χτες δόθηκε η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Για διγλωσσία και ταξική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, το ΜέΡΑ25 σε σχόλιό του για τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο.

Διγλωσσία και ταξικότητα

Ειδικότερα το ΜέΡΑ25 αναφέρεται στη νέα εργατική νομοθεσία, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, και με ειρωνική διάθεση επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός εξάγει το state of mind της διγλωσσίας και της ταξικότητας της κυβέρνησής του στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ 25 αναφέρει:

«Για μία νέα εργατική νομοθεσία, που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο μίλησε προσερχόμενος στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο ο πρωθυπουργός, εξάγοντας το «state of mind» της διγλωσσίας και της ταξικότητας της κυβέρνησής του και στο εξωτερικό».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024