Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται οι ετήσιες απώλειες από την ξηρασία

Αυξάνονται οι ετήσιες απώλειες από την ξηρασία

Οι οικονομικές απώλειες από την ξηρασία σε ΕΕ και ΗΒ, κυρίως από τις ζημιές στον γεωργικό τομέα, ανέρχονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ξηρασία στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 30% έως τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό και οι χώρες προχωρήσουν με τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change , οι οικονομικές απώλειες από την ξηρασία σε ΕΕ και ΗΒ, κυρίως από τις ζημιές στον γεωργικό τομέα, ανέρχονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν ότι, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, αναμένονται συχνότερες και έντονες ξηρασίες στην πλειονότητα της Ευρώπης – ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου.

Τονίζουν επίσης, όταν ακόμα κι τα έθνη προσαρμοστούν στις συνθήκες αυτές οι ετήσιες απώλειες από την ξηρασία θα εξακολουθούν να αυξάνονται και θα φτάσουν έως και τα 12 δισ. ευρώ. Εάν οι χώρες δεν προσαρμοστούν, οι απώλειες από την ξηρασία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο δυσμενές σενάριο όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα αγγίξει τους 4 βαθμούς, οι απώλειες θα διαμορφωθούν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ αυτό σε συνδυασμό με την μην λήψη μέτρων προσαρμογής θα οδηγούσε σε οικονομικές απώλειες 65 δισ. ευρώ.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ξηρασία αποτελεί έναν από τους πιο περίπλοκους και σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, με ευρείες και διαδοχικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνίες, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες.

Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να βλάψουν πολλούς οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία, η παραγωγή ενέργειας , η μεταφορά εσωτερικών υδάτων, η παροχή νερού και οι υποδομές.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024