Από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου οι Βρετανοί που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το app του βρετανικού ΕΣΥ και ως πιστοποιητικό εμβολιασμού, πέρα από τις άλλες υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται στην εφαρμογή.

Το «διαβατήριο» εμβολιασμού θα ενεργοποιηθεί στην εφαρμογή του NHS για έξυπνα κινητά τηλέφωνα την ημέρα που η Βρετανία χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα στη χώρα μειώνονται χάρη στον μαζικό εμβολιασμό.

Για όσους δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό, ή δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή, το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο και σε φυσική μορφή με αίτηση στον τηλεφωνικό αριθμό 119, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακόμα, το NHS App θα εμφανίζει κωδικό QR τον οποίο μπορούν να σκανάρουν οι εμβολιασμένοι χρήστες για να εισέρχονται σε συναυλίες και άλλες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της κυβέρνησης, το app σύντομα θα αναβαθμιστεί ώστε να εμφανίζει και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων για την Covid-19.

Το NHS App επιτρέπει ήδη στους βρετανούς ασφαλισμένους να:

  • Λαμβάνουν ψηφιακή συνταγογράφηση φαρμάκων
  • Κλείνουν ραντεβού με γιατρό
  • Υποβάλλονται σε διαφορικές διαγνώσεις,
  • Βλέπουν το ιατρικό αρχείο τους
  • Εγγράφονται ως υποψήφιοι δότες οργάνων
  • Ζητούν την εξαίρεσή τους από την καταχώριση των στοιχείων τους στο εθνικό μητρώο δεδομένων

Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους χρήστες να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση έναντι μιας ποικιλίας νοσημάτων, αρκεί πρώτα η λειτουργία να ενεργοποιηθεί από τον γιατρό.

Η βάση χρηστών της εφαρμογής διογκώθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας, από τους 91.000 ασφαλισμένους τον Σεπτέμβριο του 2019 στους 220.000 σήμερα.

Το NHS App είναι πάντως διαφορετικό από το NHS Covid-19 app, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για την ιχνηλάτηση επαφών.

Τον Ιούνιο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο και το ευρωπαϊκό «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» για διασυνοριακές μετακινήσεις εντός της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει από την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο