Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Οργή σιδηροδρομικών μετά από εταιρικό «τεστ κυβερνοασφάλειας» που… τους έταζε bonus

Βρετανία: Οργή σιδηροδρομικών μετά από εταιρικό «τεστ κυβερνοασφάλειας» που… τους έταζε bonus

Ένας υπάλληλος της εταιρείας έχει χάσει τη ζωή του από κοροναϊό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν νοσήσει εξαιτίας της εργασίας τους

Ένα σωματείο σιδηροδρομικών υπαλλήλων καταγγέλλει μια «κυνική και σοκαριστική φάρσα», αφού μια σιδηροδρομική εταιρεία έστειλε email στο προσωπικό της, στο οποίο υποσχόταν bonus στους εργαζόμενους που χειρίζονταν τα τρένα στη διάρκεια της πανδημίας. Τελικά, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από… ένα τεστ εγρήγορσης των υπαλλήλων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Η εταιρεία West Midlands Trains έστειλε email σε περίπου 2.500 εργαζόμενους, με το μήνυμα να αναφέρει ότι ο εκτελεστικός διευθυντής, Τζούλιαν Έντουαρντς, ήθελε να τους ευχαριστήσει για τη σκληρή εργασία τους εν μέσω πανδημίας.

Το email ανέφερε ότι θα λάμβαναν μια εφάπαξ πληρωμή ως «ευχαριστώ» για «την τεράστια πίεση που δέχθηκε μεγάλη μερίδα του προσωπικού μας».

Ωστόσο, όσοι έκαναν κλικ στον σύνδεσμο που υποσχόταν να τους μεταφέρει στην ευχαριστήρια πληρωμή του Έντουαρντς, αντ’ αυτού έλαβαν ένα email που τους ενημέρωνε ότι επρόκειτο για ένα «τεστ προσομοίωσης phising», όπως ονομάζεται μια πρακτική εξαπάτησης χρηστών μέσα από την ιδιοποίηση της ταυτότητας ενός αξιόπιστου οργανισμού εκ μέρους των απατεώνων, την οποία σχεδίασε η εταιρεία – και ό,τι, φυσικά, δεν υπήρχε κανένα bonus.

Το μήνυμα προειδοποιούσε: «Αυτό ήταν ένα τεστ που σχεδίασε η ομάδα της μηχανογράφησης για να σας πείσει να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τόσο το “ευχαριστώ” της εταιρείας, όσο και την υπόσχεση της οικονομικής επιβράβευσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Έμμισθου Προσωπικού Σιδηροδρόμων (TSSA), ενός εργατικού σωματείου, ανέφερε ότι η πράξη ήταν «χοντροκομμένη και καταδικαστέα», ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας εργάτης της εταιρείας έχει πεθάνει από κοροναϊό, ενώ πολλοί ακόμη είχαν νοσήσει στη διάρκεια του έτους.

Ο γενικός γραμματέας της TSSA, Μάνουελ Κορτές, δήλωσε: «Ήταν μια κυνική και σοκαριστική φάρσα της West Midlands Trains, σχεδιασμένη για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε όλη τη διάρκεια αυτής της φρικτής πανδημίας – διασφαλίζοντας ότι οι αναγκαίοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινηθούν».

«Η εταιρεία πρέπει τώρα να λογοδοτήσει για την απολύτως χοντροκομμένη και καταδικαστέα συμπεριφορά της. Θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει κάποια άλλη πρόφαση για να εξετάσουν την ασφαλή χρήση του internet. Είναι σχεδόν πέρα από κάθε φαντασία το ότι επέλεξαν να προσποιηθούν ότι προσφέρουν bonus σε εργαζόμενους που έχουν κάνει τόσα πολλά για τη μάχη εναντίον αυτού του ιού».

«Τα μέλη μας έκαναν πραγματικές θυσίες στη διάρκεια των τελευταίων 12 και παραπάνω μηνών. Ορισμένοι εργαζόμενοι της WMT έχουν νοσήσει εξαιτίας της εργασίας τους, ένας δυστυχώς έχει χάσει τη ζωή του, ενώ πολλοί ακόμη έχουν αναγκαστεί να θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο τις οικογένειές τους».

Επιπλέον, ο Κορτές τονίζει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να απολογηθεί, αλλά και να καταβάλει στ’ αλήθεια bonus, προκειμένου να επανορθώσει το λάθος της.

«Κατ’ αυτό τον τρόπο η εταιρεία μπορεί να αρχίσει να διορθώνει ένα σφάλμα που προκάλεσε πολύ και αχρείαστο πόνο».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την κυβερνοασφάλεια. Κάνουμε τακτικές εκπαιδεύσεις και είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις αντιστάσεις του προσωπικού».

«Το email συντάχθηκε βάσει του τρόπου που θα επέλεγε να χρησιμοποιήσει και μια εγκληματική οργάνωση – και ευτυχώς ήταν μια άσκηση που δεν είχε τις συνέπειες που θα επέφερε μια πραγματική απάτη».

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024