Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Ο διάλογος μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης θα κατευνάσει τις εντάσεις λέει η Χεζμπολάχ

Λίβανος: Ο διάλογος μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης θα κατευνάσει τις εντάσεις λέει η Χεζμπολάχ

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα μπορέσουν να "κατευνάσουν" τις περιφερειακές εντάσεις, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, μεγάλος σύμμαχος της Τεχεράνης.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα μπορέσουν να «κατευνάσουν» τις περιφερειακές εντάσεις, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, μεγάλος σύμμαχος της Τεχεράνης.

Ο Νασράλα επικαλέστηκε συναντήσεις στο Ιράκ μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων και πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είπε ότι εύχεται «καλές και ειδικές σχέσεις με το Ιράν».

«Υποστηρίζουμε οποιονδήποτε διάλογο εμπλέκει το Ιράν σε διεθνές ή αραβικό επίπεδο. Αυτό θα συμβάλλει στην ηρεμία της περιοχής και στην ενίσχυση του άξονα της αντίστασης» απέναντι στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Χεζμπολάχ και του Ιράν, δήλωσε ο Νασράλα.

Ο «άξονας της αντίστασης» περιλαμβάνει το Ιράν και τους συμμάχους που τάσσονται κατά του Ισραήλ και της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το ένοπλο σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ είναι ο συνήθης θιασώτης εχθρικών δηλώσεων προς τη σουνιτική Σαουδική Αραβία, η οποία το θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον Ιρακινό πρόεδρο Μπαράμ Σαλέχ, το Ιράκ φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης «περισσότερες από μία φορές». Και άλλες συζητήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Νασράλα έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», που γιορτάζεται κάθε χρόνο από την Τεχεράνη και τους συμμάχους της κάθε τέταρτη Παρασκευή του μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στοχεύουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να κριθεί το αποτέλεσμα και το Ριάντ θέλει να δει «επαληθεύσιμες πράξεις».

Τα σχόλια του πρέσβη Ραγιέντ Κρίμλι, επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο, αποτελούν την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση από το Ριάντ ότι οι αντίπαλοι — οι οποίοι διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 – διεξάγουν άμεσες συνομιλίες.

«Όσον αφορά τις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχουν στόχο να διερευνήσουν τρόπους μείωσης των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Κρίμλι στο Reuters.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024