Η κυβέρνηση του Καναδά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά τονίζει και τον ρόλο της βιομηχανίας στην ανάπτυξή τους

Η κυβέρνηση του Καναδά δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μια εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για τα εμβόλια κατά της COVID-19, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του ρόλου της βιομηχανίας στην ανάπτυξη των σκευασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την Τετάρτη την υποστήριξή του στην εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Οποιαδήποτε τέτοια εξαίρεση, πάντως, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Ο Καναδάς είναι έτοιμος να συζητήσει προτάσεις για μια εξαίρεση στην προστασία των IP, ειδικά για τα εμβόλια κατά της COVID-19, βάσει της Συμφωνίας του ΠΟΕ για τις TRIPS» , δήλωσε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Μέρι Ινγκ, αναφερόμενη στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις Σχετιζόμενες με το Εμπόριο Πλευρές των Διεθνών Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights – TRIPS).

«Αφότου εισήχθη η πρόταση για εξαίρεση από τα IP, ο Καναδάς εργάστηκε δραστήρια με εταίρους, προκειμένου να ταυτοποιήσουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση στα εμβόλια, πολλά από τα οποία δεν σχετίζονται με τα IP, όπως οι περιορισμοί των αλυσίδων εφοδιασμού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρόταση Μπάιντεν, πάντως, εξόργισε τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εταιρείες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίων κατέγραψαν μεγάλα έσοδα και αύξηση κερδών στη διάρκεια της κρίσης.

Η Ινγκ τόνισε επίσης πως «η κυβέρνησή μας πιστεύει σταθερά στη σημασία της προστασίας των IP και αναγνωρίζει τον καίριας σημασίας ρόλο που διαδραμάτισε η βιομηχανία καινοτομώντας, προκειμένου να αναπτύξει και να διανείμει εμβόλια κατά της COVID-19 που σώζουν ζωές».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr