Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντός και εκτός των «τειχών» της ανοσίας

Εντός και εκτός των «τειχών» της ανοσίας

Οι εμβολιασμοί και η «συγκατοίκησή» μας με έναν ιό που «είναι μάλλον απίθανο να φύγει»

Εδώ και πολύ καιρό, ο μεγάλος και δύσκολος στόχος, της κάθε χώρας ξεχωριστά και του πλανήτη γενικότερα, στη μάχη κατά της Covid-19, ήταν η «ανοσία της αγέλης».

Η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποκτά ανοσία έναντι του ιού περιορίζοντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωσή του από άτομο σε άτομο. Ο πληθυσμός δηλαδή που δεν έχει αποκτήσει ανοσία, μέσω εμβολίου ή πρόσφατης νόσησης, προστατεύεται έμμεσα λόγω των χαμηλών επιπέδων εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με τους New York Times όμως «Οι ειδικοί πιστεύουν πλέον πως η κατάκτηση της ‘ανοσίας της αγέλης’ είναι απίθανο να συμβεί».

Βασικός λόγος είναι «η ευρεία κυκλοφορία μεταλλάξεων και η επίμονη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια».

Όπως αναφέρει ο δρ. Ντέιβιντ Μ. Μόρενς, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, δρα Άντονι Φάουτσι «η ανοσία της αγέλης υπόκειται σε μεταβολές και διακυμάνσεις ανάλογα με τη συγκέντρωση πληθυσμού, την ανθρώπινη συμπεριφορά, την υγιεινή και πολλούς ακόμα παράγοντες. Η ανοσία της αγέλης για μια γειτονιά πλουσίων μπορεί το όριο να είναι στο Χ, ενώ σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά, ένα τετράγωνο πιο δίπλα, στο 10Χ».

Ίσως λοιπόν η όλο και συχνότερη αναφορά στον όρο «τείχος της ανοσίας» που στα Αγγλικά συναντάται ως vaccination wall,  να «προδίδει» μια διαφορετική προσέγγιση καταπολέμησης της Covid-19 αλλά και«συνύπαρξής» μας με αυτήν.

Ουσιαστικά, όπως διαμορφώνεται η νέα μας πραγματικότητα, εντός των «τειχών» οι εμβολιασμένοι θα επιστρέψουν ασφαλείς σε συνθήκες και δραστηριότητες της προ κορωνοϊού ζωής τους, ενώ εκτός των «τειχών» οι ανεμβολίαστοι θα ζουν όχι μόνο υπό την απειλή του ιού αλλά και υπό πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι όσο και αν οι κυβερνήσεις δεν θέλουν ακόμα να αναφέρουν, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν.

Το τείχος ανοσίας θα μπορεί φυσικά, υπό συνθήκες, να προστατεύσει και ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, όμως ακριβώς για τους λόγους που ανέφερε ο δρ. Μόρενς, ανά πάσα στιγμή αυτοί θα είναι ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοΐο ο οποίος όπως όλα δείχνουν, ίσως και να μην εκλείψει ποτέ.

«Ο ίος είναι μάλλον απίθανο να φύγει», δήλωσε στους New York Times, ο Ράστομ Άντια βιολόγος στο Emory University in Atlanta «Αλλά θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μετατρέψουμε σε μια ήπια μόλυνση»

Για όσους συνειδητά επιλέγουν να μην εμβολιαστούν λίγη σημασία έχουν τα λόγια, τεράστια σημασία όμως έχει το πως όλοι εμείς οι ευνοημένοι που έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19, θα φροντίσουμε ώστε να μην μείνει ούτε ένας συνάνθρωπός μας εκτός των τειχών της ανοσίας, επειδή δεν του δόθηκε τελικά η δυνατότητα να εμβολιαστεί.

Το ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχαν τείχη ποτέ και πουθενά στην ανθρωπότηα. Τα συγκεκριμένα όμως «τείχη» της ανοσίας είναι αυτά που θα μας δώσουν πίσω την ελευθερία μας.

Και έξω από αυτά θα πρέπει να παραμείνουν μόνο όσοι συνειδητά και εν πλήρει συνειδήσει το επέλεξαν και όχι όσοι αναγκάστηκαν.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024