Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δέκα πόλεις με τα πιο ακριβά ακίνητα

Οι δέκα πόλεις με τα πιο ακριβά ακίνητα

Τέσσερις ανήκουν στην Κίνα, αποτυπώνοντας τη ραγδαία οικονομική της άνοδο, ενώ από δύο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ? Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές

Ποια είναι τα πλέον βασικά στοιχεία τα οποία καθορίζουν την τιμή ενός ακινήτου; Και τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη του κόσμου να ανήκει στις πιο ακριβές όσον αφορά τις τιμές για την απόκτηση ενός ακινήτου σε αυτήν;

Αρκετοί – ανάμεσά τους και οι ειδικοί της αγοράς real estate – θεωρούν ότι υπάρχει ένας «αόρατος αλγόριθμος» που συνδυάζει μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι πρακτικά δεν έχουν την ίδια αξία εάν απομονωθούν: η ιστορία και ο πολιτισμός μιας πόλης, η θέση και η αρχιτεκτονική της, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο και οι ευκαιρίες που προσφέρει, το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα, οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασής της, οπωσδήποτε τα τραπεζικά επιτόκια και η εξέλιξη στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, καθώς και αρκετοί ακόμη.

Οσο για το κερασάκι στην τούρτα, μοιάζει να βρίσκεται στη γενικότερη αύρα και φήμη που συνοδεύει κάθε πόλη, την ατμόσφαιρα και την αίσθηση που δημιουργεί, την «υπεραξία» που κουβαλά μαζί της – αυτό το οποίο στην πράξη και στην περίπτωση ενός καταστήματος ή μιας επιχείρησης θα ονομάζαμε «αέρα».

Η μεγάλη και η μικρή εικόνα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, είναι γνωστό ότι πέρα από τη μεγάλη εικόνα και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε ακινήτου που μεταβάλλουν την αξία του, προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε σχέση με την τιμή βάσης που ορίζεται από την πόλη όπου βρίσκεται: η γειτονιά και οι διαθέσιμοι χώροι, το μέγεθος και η χρηστικότητα, η παλαιότητα και η κατάστασή του, η τοπική αγορά.

Με βάση όλα αυτά και τα στοιχεία σχετικών ερευνών (Statista, 2021), μπορεί κανείς να εντοπίσει τις δέκα ακριβότερες σήμερα πόλεις για να αποκτήσει κάποιος ένα ακίνητο. Για να διαπιστώσει, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι τέσσερις από αυτές ανήκουν στην Κίνα – μία ακόμη ένδειξη της αλματώδους οικονομικής αναβάθμισής της.

Βεβαίως, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ότι οι τιμές που αναφέρονται (όλες σε χιλιάδες δολάρια) αποτυπώνουν τον μέσο όρο για την απόκτηση μιας κατοικίας και ότι προφανώς οι διαφορές ανάμεσα στις λαϊκές συνοικίες και εκείνες των ελίτ είναι σημαντικές, ενίοτε και χαοτικές.

Χονγκ Κονγκ, 1.254,44. Από αρκετούς θεωρείται το πρότυπο μιας σύγχρονης πόλης. Τα προβλήματα με την Κίνα – στην οποία υπάγεται, στο πλαίσιο του δόγματος «μία χώρα, δύο συστήματα» – δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις τιμές των ακινήτων.

Μόναχο, 1.000. Η γερμανική μεγαλούπολη και πρωτεύουσα της Βαυαρίας προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης – και αυτό αποτυπώνεται και στην τιμή των ακινήτων.

Σιγκαπούρη, 915,6. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πόλη-κράτος που από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, το 1965, επεκτείνεται διαρκώς και αποτελεί χρηματοοικονομικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κόμβο της Ασίας, με παγκόσμια εμβέλεια.

Σαγκάη, 905,83. Η πολυπληθέστερη πόλη στον πλανήτη, με πάνω από 26 εκατομμύρια κατοίκους, κουβαλάει από το παρελθόν και την ονομασία «η πόρνη της Ανατολής», καθώς διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε ανά τους αιώνες από κάθε λογής ιμπεριαλιστές.

Σενζέν, 783,86. Θεωρείται μία από τις λιγότερο γνωστές παγκοσμίως πόλεις στη λίστα. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες. Γνωστή και για τα πάρκα και τα φεστιβάλ της και τη βιομηχανία στον κλάδο της τεχνολογίας.

Πεκίνο, 763,5. Η πρωτεύουσα της ανερχόμενης υπερδύναμης, με τεράστια ιστορία και πολιτισμό, αποτελεί μία από τις παλαιότερες πόλεις στην ανθρωπότητα, καθώς η ύπαρξή της χρονολογείται εδώ και πάνω από τρεις χιλιετίες.

Βανκούβερ, 754,62. Αν και η παρουσία του στις δέκα ακριβότερες πόλεις για ακίνητα ίσως ξαφνιάζει, η πόλη έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι μια πολιτιστική Βαβέλ, διαθέτει τεράστιο φυσικό κάλλος, ενώ είναι από τις πιο καθαρές που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Λος Αντζελες, 717,58. Η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ είναι το σπίτι του Χόλιγουντ και η έδρα πολλών εκ των πιο γνωστών και πλούσιων προσώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της τέχνης. Το «μεσογειακό» κλίμα της και η ιστορία της ενισχύουν την αύρα της – και τις τιμές.

Παρίσι, 650,55. Η Πόλη του Φωτός, της Γαλλικής Επανάστασης, της Κομμούνας και του Μάη του ’68 αποτελούσε πάντα και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Οχι τυχαία, είναι και από τις πιο ακριβές όσον αφορά τα ακίνητά της.

Νέα Υόρκη, 646,03. Το Μεγάλο Μήλο είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες πόλεις παγκοσμίως στην οποία, εκτός των άλλων, γεννήθηκε και η ιδέα του «αμερικανικού ονείρου». Μαζί με το Λονδίνο είναι οι δύο μοναδικές πόλεις με καθεστώς «Αλφα ++», που αποτυπώνει την τεράστια επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024