Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενοίκια Μαΐου: Για ποιους θα ισχύσει «κούρεμα» 40% και για ποιους 100%

Ενοίκια Μαΐου: Για ποιους θα ισχύσει «κούρεμα» 40% και για ποιους 100%

Σήμερα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς και σε ποιους θα εφαρμοστεί το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων και για τον μήνα Μάιο. Την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων γκρινιάζουν καθώς ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο αποφασίζει για ποιους θα διατηρηθούν τα μηδενικά ενοίκια τον επόμενο μήνα και ποιοι θα κερδίσουν για έναν ακόμη μήνα έκπτωση 40%.

Το σίγουρο είναι ότι τα μειωμένα ενοίκια θα παραμείνουν και τον επόμενο μήνα για να πάρουν μια ακόμη ανάσα ρευστότητας οι επιχειρήσεις οι οποίες «επιστρέφουν» στην αγορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε ο Μάιος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου των κουρεμένων ενοικίων καθώς η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα. Σύμφωνα με το σχέδιο τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και το επόμενο μήνα με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και το Απρίλιο. Δηλαδή θα απαλλαγούν πλήρως από την πληρωμή ενοικίου τον Μάιο οι κλειστές επιχειρήσεις. Πιθανόν το μέτρο των μηδενικών ενοικίων να αφορά και αυτές που άνοιξαν εντός του Απριλίου όπως είναι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση μηδενικά ενοίκια κερδίζουν και τον Μάιο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού αλλά και τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, τα κέντρα διασκέδασης καθώς και οι επιχειρήσεις της εστίασης οι οποίες ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 3 Μαίου.

Μείωση 40%

«Κουρεμένο» κατά 40% θα είναι το μίσθωμα που θα πληρώσουν και τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή το σπίτι που ενοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που θα έχουν υποστεί.

ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά ενώ ο Απρίλιος τελειώνει μια σειρά από ερωτήματα παραμένει μέχρι στιγμής χωρίς απάντηση, «δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και ανησυχία στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές». Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής:

  • Δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση με τους ΚΑΔ μειώσεως ενοικίων κλειστών και πληττόμενων Απριλίου 2021, και συνεπώς δεν είναι σαφές τι τελικά θα ισχύσει για τις μειώσεις του μηνός αυτού.
  • Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η μείωση ενοικίων και τον Μάιο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως διευκρίνιση για το ποιες κατηγορίες μισθώσεων (επαγγελματικές ή και κατοικιών/φοιτητικών) και σε ποια ποσοστά θα ανέρχεται η μείωση που ανακοινώθηκε. Συνεπώς την 1η Μαΐου, ημέρα έναρξης καταβολής των μισθωμάτων, ουδείς ενοικιαστής θα γνωρίζει τι θα πρέπει να καταβάλει, και ουδείς ιδιοκτήτης θα γνωρίζει τι θα πρέπει να εισπράξει.
  • Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, να τερματιστούν οι μειώσεις ενοικίων, ή, εφόσον συνεχιστούν μετά την 30.4.2021, όπως ανακοινώθηκε, αυτό να γίνει με φορολογητέα αποζημίωση των ιδιοκτητών στο 100% του ποσού της μείωσης!
  • Δεν ανακοινώθηκε πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
  • Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024