Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο επικίνδυνο είναι το κόκκινο χρώμα στο αυτοκίνητο - Μύθοι και αλήθειες

Πόσο επικίνδυνο είναι το κόκκινο χρώμα στο αυτοκίνητο – Μύθοι και αλήθειες

Έρευνα του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου Monash, διαπίστωσε ότι τα μαύρα αυτοκίνητα έχουν κατά 12% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα να εμπλακούν σε τροχαίο.

Είναι το κόκκινο χρώμα στ’ αυτοκίνητο επικίνδυνο ή πρόκειται για ένα μύθο; Στατιστικά στοιχεία για τροχαία ατυχήματα απ’ όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα εμπλέκονται συχνότερα σε ατυχήματα! Αντιθέτως, τα φωτεινά και ζωηρά χρώματα όπως το λευκό, το κίτρινο, το κόκκινο και το άσπρο, αντανακλούν καλύτερα το φως, γεγονός που τα καθιστά πιο ορατά ακόμη και από απόσταση.

Έρευνα του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου Monash, διαπίστωσε ότι τα μαύρα αυτοκίνητα έχουν κατά 12% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα να εμπλακούν σε τροχαίο. Ακολουθούν τα γκρι και τα ασημί. Σύμφωνα επίσης, με τη γερμανική υπηρεσία δοκιμών Tuev-Nord, τα λευκά αυτοκίνητα συγκεντρώνουν τις λιγότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

Μύθος είναι επίσης ότι τα κόκκινα αυτοκίνητα προκαλούν πιο επιθετική οδήγηση.

Έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων, καταργεί το εν λόγω στερεότυπο. Οι κάτοχοι κόκκινων αυτοκινήτων δεν είναι επιθετικοί, επιθετική συμπεριφορά εκφράζουν οι άλλοι οδηγοί προς τα κόκκινα αυτοκίνητα. Ο επικεφαλής ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία απέδειξε του λόγου το αληθές με ένα απλό πείραμα.

Ένας άνδρας οδήγησε ένα αυτοκίνητο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Παρισιού και σταμάτησε σε ένα φανάρι. Όταν το φανάρι άναψε πράσινο δεν εκκίνησε προκαλώντας επιθετικές αντιδράσεις από τους άλλους οδηγούς που βρίσκονταν πίσω του. Οι παρατηρητές παρακολούθησαν πόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να αρχίσουν οι υπόλοιποι οδηγοί να κορνάρουν καθώς και πόσα κορναρίσματα ή χειρονομίες δέχτηκε το πειραματικό αυτοκίνητο.

Έπειτα οι ερευνητές εφάρμοσαν το πείραμα χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο σε πέντε διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, γκρι, μπλε, μαύρο και λευκό. Αποτέλεσμα; Οι αντιδράσεις των 422 οδηγών υπήρξαν πιο επιθετικές απέναντι στον οδηγό του κόκκινου αυτοκινήτου σε σχέση με των υπολοίπων χρωμάτων!

Τα κόκκινα αυτοκίνητα δεν  πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα  

Σας έχει ρωτήσει ποτέ καμία ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα μας τι χρώμα είναι το αυτοκίνητο σας και εάν της απαντήσετε κόκκινο, αυξάνει τα ασφάλιστρα; Προφανώς και όχι…

Αυτό είχε συμβεί ορισμένες φορές σε αγορές του εξωτερικού (κυρίως Αγγλία και ΗΠΑ.) διότι είχε παρατηρηθεί πως όσοι είχαν στην κατοχή τους κόκκινο αυτοκίνητο ήταν συνήθως σπορ κατασκευή και κατά συνέπεια είχε περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο λόγω υψηλής ταχύτητας!

Οι ασφαλιστικές λοιπόν πρωτίστως ενδιαφέρονται για τη μάρκα, το μοντέλο, το έτος αλλά και τα χρόνια του διπλώματος του οδηγού και κατόπιν για το χρώμα.

Η έρευνα της NRMA Insurance

Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αυστραλία, η NRMA Insurance, πραγματοποίησε μια έρευνα για την επικινδυνότητα των χρωμάτων στα αυτοκίνητα. Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι το κόκκινο αποτελεί ένα ασφαλές χρώμα, ενώ αντίθετα το ασημί, το μαύρο, το πράσινο και το γκρι δεν είναι τελικά και τόσο ακίνδυνα όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Τα εν λόγω χρώματα συνδυάζονται ευκολότερα με το περιβάλλον ιδιαίτερα σε μια συννεφιασμένη ημέρα, ενώ γίνονται πιο δυσδιάκριτα όσο μειώνεται το φως.

Επιπλέον, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της έρευνας ήταν ο συσχετισμός του χρώματος του αυτοκινήτου με τη σοβαρότητα του ατυχήματος, με τους αριθμούς να αποδεικνύουν ότι ο μέσος όρος του κόστους των επισκευών για τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο των σκουρόχρωμων, που σημαίνει πως εμπλέκονται σε λιγότερα τροχαία ατυχήματα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024