Φέτος οι τιμές για τον οβελία κινήθηκαν σε επίπεδα από λίγο έως πολύ υψηλότερα αναλόγως της τιμής στην οποία προμηθεύτηκαν οι καταστηματάρχες

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η κίνηση στην αγορά με τους καταναλωτές να σπεύδουν από νωρίς το πρωί να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Φέτος οι τιμές για τον οβελία κινήθηκαν σε επίπεδα από λίγο έως πολύ υψηλότερα αναλόγως της τιμής στην οποία προμηθεύτηκαν οι καταστηματάρχες και της δυνατότητάς τους να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές για τους πελάτες τους.

Οι αυξημένες εξαγωγές που έγιναν για το Καθολικό Πάσχα μείωσαν τις διαθέσιμες ποσότητες ελληνικών αμνοεριφίων με αποτέλεσμα οι τιμές για τα ντόπια αρνιά και κατσίκια να κινηθούν ανοδικά.

Στη Βαρβάκειο Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας, όλες αυτές τις μέρες οι πωλήσεις είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι κατά 20%-25%, όπως είπε, μιλώντας στον ot.gr, ο πρόεδρος της αγοράς Ανδρέας Νιώτης και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι υψηλότερες. Οι τιμές, εξήγησε, ήταν αυξημένες φέτος, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ήταν απλώς φθηνά, ήταν τσάμπα. Φέτος έβγαλαν ένα εισόδημα από το κρέας και οι κτηνοτρόφοι». Οι τιμές σήμερα στη Βαρβάκειο, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμορφώνονται από 6,9 μέχρι 10 ευρώ το κιλό, με την πλειοψηφία στα 8,9 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος σημειώνει ότι «Η αγορά κινήθηκε ομαλά και αντιμετώπισε ικανοποιητικά τη ζήτηση σε σχέση με τη χαμηλή προσφορά που υπήρχε φέτος σε εγχώρια αρνιά και κατσίκια. Όσοι έδωσαν παραγγελίες έχουν εξυπηρετηθεί και εκείνους οι οποίοι άφησαν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με καλό και ποιοτικό προϊόν».  Σε σχέση με τις τιμές ο κ. Πέρρος ανέφερε ότι «στην πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες κρεοπώλες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουν ένα μέρος των τιμών που διαμορφώθηκαν φέτος και τελικά να κρατήσουν την τιμή στα 11,9 με κεφάλι και 12,8 χωρίς κεφάλι».

Έφτασε στα 7,5 ευρώ στον παραγωγό 

Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν για μεγάλο διάστημα μεταξύ 6,5 και 6,8 ευρώ το κιλό, ενώ μέσα στη Μ. Εβδομάδα έφτασαν στα 7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,5 ευρώ για το κατσίκι, όπως είπε στον ot.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος. Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος είναι μια χρονιά που οι τιμές στις οποίες πούλησαν το προϊόν τους αφήνει ικανοποιημένους τους κτηνοτρόφους, σε σχέση με το κόστος εκτροφής.

«Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από το 2010. Υπήρχε ροή, έπαιρναν οι έμποροι και ζητούν αρνιά, μπαίναμε στη λίστα αναμονής για να σφάξουμε, πράγματα που είχαμε ξεχάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν ελληνικά αρνιά και κατσίκια στους παραγωγούς». Αναφερόμενος στο θέμα των «ελληνοποιήσεων», ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος είπε ότι κάτω και από την πίεση των οργανώσεων των κτηνοτρόφων φέτος οι έλεγχοι για την πρόληψη της κερδοσκοπικής πρακτικής των «ελληνοποιήσεων» ήταν εντατικοί και αυξημένοι, και τόνισε ότι εφόσον αυτό έχει διάρκεια με συνέπεια από την πλευρά των αρμόδιων αρχών υπάρχει δυνατότητα τα αμνοερίφια να μην πέσουν κάτω από τα 5,5 ευρώ το κιλό όλο τον χρόνο.

Πηγή ot.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr