Κοροναϊός – Γαλλία: Ο οδικός χάρτης για άρση των μέτρων μέχρι τον Ιούνιο
Από τις 19 Μαΐου επαναλειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα, οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών της εστίασης και η ψυχαγωγία
Τον οδικό χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή της Γαλλίας στην κανονικότητα παρουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη του.
Πρώτο κομβικό σημείο θα είναι ο απολογισμός από την επαναλειτουργία των σχολείων που ξεκίνησαν σταδιακά να ανοίγουν από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Νηπιαγωγεία και γυμνάσια επαναλειτούργησαν από την προηγούμενη Δευτέρα και στη σειρά ακολουθούν, από την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπόλοιποι μαθητές και φοιτητές.
Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα του εμπορίου
Από εκεί και πέρα το μεγάλο στοίχημα εντοπίζεται στο άνοιγμα των (μη απαραίτητων) εμπορικών καταστημάτων που είναι κλειστά από τις 3 Απριλίου.
Εμπορικά καταστήματα, οι εξωτερικοί χώροι σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά και πολιτιστικοί χώροι, όπως κινηματογράφοι και μουσεία, θα επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου. Την ίδια ημέρα θα αλλάξει και το όριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 19:00 το απόγευμα που ισχύει σήμερα, στις 21.00 το βράδυ.
Εφόσον, το πρώτο βήμα πάει καλά, το επόμενο θα είναι να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια από τις 9 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα θα μετατεθεί και πάλι η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις 23.00 το βράδυ.
Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο θα καταργηθεί, σύμφωνα με το σημερινό πλάνο, στις 30 Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αποστάσεων, σε μπαρ και εστιατόρια, ο μέγιστος αριθμός πελατών στα τραπέζια θα ανέρχεται σε έξι. Αντιστοίχως, σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ. ο μέγιστος αριθμός καθισμένου κοινού θα είναι στα 800 άτομα στο εσωτερικό τους και 1.000 στους εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο θα ισχύει και για τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι εκδηλώσεις με πάνω από 1.000 ανθρώπους θα επιτραπούν στις 30 Ιουνίου, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με την παρουσίαση αρνητικού τεστ κοροναϊού.
Όσον αφορά το άνοιγμα της Γαλλίας στους ξένους τουρίστες, η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της από τις 9 Ιουνίου και πάλι με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442