Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Ελευθερία του Τύπου: Υποχώρησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ελευθερία του Τύπου: Υποχώρησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο σεβασμός στην ελευθερία του Τύπου μειώνεται, με τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων να αυξάνονται. Η ετήσια έκθεση του Συμβουλόυ της Ευρώπης δείχνει ότι η ελυεθερία του Τύπου υποχώρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ελευθερία του Τύπου δέχεται πλήγμα τόσο παγκόσμια όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα από 14 διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας του Τύπου καταδεικνύουν την χειροτέρευση της κατάστασης από την αρχή της πανδημίας.

Από τη μεριά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Μπούρτις, κάλεσε της κυβερνήσεις της ένωσης να δεσμευτούν για την προστασία των δημοσιογράφων και της αναξέρτητης δημοσιογραφίας.

«Η ελευθερία του Τύπου, αποτελεί κεντρικό πυλώνα των δημοκρατιών, θεωρείται πολύ συχνά δεδομένη, ωστόσο ο σεβασμός στην ελευθερία του Τύπου μειώνεται σε πολλές χώρες και τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί αύξηση των περιπτώσεων βίας και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, οι αναφορές βίας κατά δημοσιογράφων αυξήθηκαν, όπως και οι περιπτώσεις λογοκρισίας και αντιποίνων εναντίον εκείνων που εξέφρασαν αμφιβολίες για τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, τα ποιοτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και πολλοί δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας, αναφέρει η ΕΡΤ. Η ετήσια έκθεσή, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, αποκαλύπτει αυτές τις ανησυχητικές τάσεις.

Αύξηση των περιστατικών που απειλούν την ελευθερία του Τύπου κατά 40% το 2020

Η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε σήμερα από 14 διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας του Τύπου, εντοπίζει 201 περιστατικά που απειλούν σοβαρά την ελευθερία του Τύπου στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2020, αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2019. Ένας αριθμός ρεκόρ αφορούσε φυσικές επιθέσεις σε 52 περιπτώσεις και πράξεις παρενόχλησης ή εκφοβισμού σε 70 περιπτώσεις.

Η έκθεση αναλύει σοβαρές απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου, όπως την ατιμωρησία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων 24 υποθέσεων δολοφονιών δημοσιογράφων που έχουν μείνει ατιμώρητα μέχρι σήμερα, σύλληψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης από κράτη, παρενόχληση δικαστικής διαδικασίας, πολιτική πίεση στη δημόσια υπηρεσία μέσα ενημέρωσης και την παρακολούθηση των δημοσιογράφων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη συγκεκριμένη απειλή για την ελευθερία του Τύπου που δημιουργείται εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2020 στη δραστηριότητα των δημοσιογράφων από νόμους και κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν ως απάντηση στην πανδημία covid-19.

Sports in

Ολλανδία – Ελλάδα 72-74: Ο Τολιόπουλος ντύθηκε… Σπανούλης και έφερε το διπλό!

Με τον Βασίλη Τολιόπουλο να θυμίζει (26π.) τον νυν προπονητή της Εθνικής, Βασίλη Σπανούλη, η γαλανόλευκη επικράτησε της Ολλανδίας και έκανε το 2/2 στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024