Το τέλος της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στον δρόμο προς την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα...

Το τέλος της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στον δρόμο προς την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, παρά τις πληροφορίες ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα πούμε «αντίο» και στο SMS στο 13033, εν τέλει θα χρειαστεί να περιμένουμε έως και τις 15 Μαΐου, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Γιατί ανοίγουν από αύριο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για όλη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο λόγος που τελικά επετράπη από τώρα η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων είναι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ανθρώπων που μένουν στα διάφορα προάστια, ή θα φιλοξενηθούν εκεί.

Από την κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί έντονος συνωστισμός το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και θα επιτρέπονταν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Γιατί παραμένουν έως 15 Μαΐου τα SMS

Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα SMS για τις μετακινήσεις στο 13033 θα παραμείνουν έως και τις 15 Μαΐου, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ο λόγος που συνέβη αυτό, σύμφωνα πάντα με το MEGA, το SMS διατηρήθηκε γιατί από τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε για δύο περίπου εβδομάδες ακόμα το click inside στο λιανεμπόριο αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί και αυτό το μέτρο γιατί θα ήταν πολύ διαφορετικό και δεν θα λειτουργούσε το να πηγαίνει στα μαγαζιά με το click inside και στην εστίαση χωρίς κανένα μέτρο.

Περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους;

Παράλληλα, εντύπωση έκανε αυτό που είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «περισσότερες ελευθερίες μετά το Πάσχα σε όσους θα εμβολιαστούν».

Όπως αναφέρει το MEGA στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται -σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- να υπάρχουν περισσότερες ατομικές ελευθερίες σε όσους εμβολιάζονται.

Αυτές μπορεί να αφορούν είσοδο σε κατάστημα χωρίς τη χρήση προστατευτικής μάσκας, είσοδος σε παράσταση, ή κάποιον άλλο κλειστό χώρο χωρίς να τηρούν τα μέτρα που χρειάζεται να τηρούν οι ανεμβολίαστοι.

Πιο βασικό όλων, είναι ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις χωρίς να πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά self test.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα για το Πάσχα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την πομπή των πιστών για να αποφευχθεί συνωστισμός ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Για τη μετάβαση σε φιλικό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, οι πολίτες θα στέλνουν SMS με κωδικό 6 στο 13033. Επιτρέπεται να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο και έως 12 για εξωτερικό.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Για να μεταβούν σε καταστήματα εστίασης από τις 3 Μαΐου και μετά, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν το 6.

Στα καταστήματα εστίασης και καφέ δεν επιτρέπεται η μουσική, θα έχουν μόνο καθήμενους και μόνο σε ανοικτούς χώρους. Το ωράριο από την Παρασκευή επεκτείνεται μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν 15 λεπτά νωρίτερα.

«Στις 11 το βράδυ θα πρέπει να είμαστε όλοι σπίτια μας» είπε αυστηρά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr