Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζόρνταν έχασε… 500 εκατ. δολάρια λόγω κορωνοϊού!

Ο Τζόρνταν έχασε… 500 εκατ. δολάρια λόγω κορωνοϊού!

Τον Απρίλιο του 2020 ήταν πολύ κοντά να μπει στη 1000αδα με τους πιο πλούσιους

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν γράψει πώς ό,τι πιάνει στα χέρια του γίνεται χρυσάφι. Ως σύγχρονος Μίδας ο 58χρονος πλέον Μάικλ Τζόρνταν δεν βρίσκεται τυχαία στο νούμερο 1931 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του άλλωστε εκτιμάται στα 1,6 δις δολάρια, σύμφωνα με την περιβοήτη λίστα του Forbes. Ο Air Jordan όμως έχασε… το στοίχημα απέναντι στον κορωνοϊό, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Τον Απρίλιο του 2020 ήταν πολύ κοντά να μπει στη 1000αδα με τους πιο πλούσιους. Η σχέση του με τη ΝΙΚΕ είναι αυτή που τον κρατάει ακόμη τόσο ψηλά σε δημοφιλία, ενώ το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Last Dance» ήταν άλλος ένας λόγος που έγινε γνωστός στις νεότερες γενιές και εξακολουθεί να πουλάει προϊόντα με το όνομά του.

Οσοι ασχολούνται μάλιστα με το μάρκετινγκ, θεωρούν ότι ο πρώην μεγάλος άσος των Σικάγο Μπουλς δεν θα πάψει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει στη ζωή του από εδώ και μπρος. Ούτως ή άλλως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού. Για πολλούς ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία, αν και το θέμα σηκώνει μεγάλη κουβέντα μετά από όσα έχει καταφέρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην καριέρα του. Οι αθλητίατροι και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα είναι σε θέση να πουν περισσότερα.

Καταραμένο 2020

Η περιουσία του Μάικλ Τζόρνταν, πάντα σύμφωνα με το Forbes, είχε φτάσει στα 2,1 δις δολάρια πριν ξεσπάσει η πανδημία με τον κορωνοϊό τους πρώτους μήνες του 2020. Με το 1,6 δις που βρίσκεται σήμερα είναι φανερό ότι έχει χάσει συνολικά 500 εκατ. δολάρια. Ποτέ άλλοτε δεν είχε τέτοιες απώλειες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί έχουν συνδέσει το όνομά του με τον τζόγο, από τον οποίο είχε κατά καιρούς σημαντικές απώλειες, όχι όμως για να κινδυνέψει να χάσει την περιουσία του.

Πολλά είχαν κυκλοφορήσει και με αφορμή το θάνατο του πατέρα του και τις αποφάσεις που πήρε όταν σταμάτησε το μπάσκετ για να το γυρίσει στο μπέιζμπολ, πριν επιστρέψει ξανά στους Μπουλς για να ολοκληρώσει όσα είχε αφήσει στη μέση.

Η μείωση της περιουσίας του κατά 24% στην εποχή του κορωνοϊού δεν έχει αιτιολογηθεί επίσημα. Γενικότερα, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες που να έχουν να κάνουν με το μπάσκετ, ενώ κάποιοι λένε ότι αφορούν επενδύσεις εκτός αθλήματος που πήγαν στραβά επειδή παρέλυσε ολόκληρος ο πλανήτης.

 

Η απογείωση και η Nike

Ο Τζόρνταν κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Σάρλοτ Χόρνετς και η περιουσία του μόλις ολοκλήρωσε την 16χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ έφτανε τα 93,8 εκατ. δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η περιουσία του πραγματικά απογειώθηκε μετά τη «συνταξιοδότησή» του, όταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία προχώρησε σε αρκετές επενδύσεις. Το βαρύ όνομά του ήταν αυτό που αποτέλεσε διαβατήριο ώστε από εκατομμυριούχος να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Βασικό ρόλο έπαιξε η σχέση του με τη Nike, που είχε ως συνέπεια στη σημερινή εποχή να κατέχει το δικό του τμήμα μέσα στον συγκεκριμένο κολοσσό αθλητικών ειδών, με το Τζόρνταν brand, το οποίο του προσφέρει ετησίως 100 εκατ. δολάρια από πλευράς δικαιωμάτων και μόνο.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και κάμποσο διάστημα το εμβληματικό λογότυπο Jumpman της εταιρίας, που αφορά τον θρύλο του μπάσκετ, εμφανίζεται σε όλες τις φανέλες σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ. Πέρα από το οικονομικό της υπόθεσης είναι και ο απόλυτος σεβασμός προς τον μεγαλύτερο παίκτη που εμφανίστηκε ποτέ στα παρκέ.

Ο ίδιος ο Τζόρνταν απολαμβάνει τη ζωή και τα πούρα του, αλλά και το μπάσκετ ως παράγοντας και ως η μορφή που άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα του αθλήματος. Φαντάζει πλέον σαν ιερό τοτέμ και η λογική λέει ότι μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα αυξήσει και πάλι την περιουσία του στα επίπεδα που βρισκόταν την άνοιξη του 2020.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024