Τα συνολικά ημερήσια κρούσματα κορυφώθηκαν ξεπερνώντας τα 63.000 στις 16 Απριλίου, πριν μειωθoύν απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας θα συζητήσει σήμερα την υιοθέτηση πιο αυστηρού lockdown, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει μια ακόμα χρονιά με χαμένα τουριστικά έσοδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πριν από δύο εβδομάδες, και καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν, ο Ερντογάν περιόρισε τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα ταξίδια.

Τα συνολικά ημερήσια κρούσματα κορυφώθηκαν ξεπερνώντας τα 63.000 στις 16 Απριλίου, πριν μειωθoύν απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή.

Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πτώση δεν είναι αρκετή και οι υπουργοί θα εξετάσουν την επιβολή νέων μέτρων για να διαρκέσουν έως τις αργίες στις 13-15 Μαρτίου στο τέλος του μήνα του ραμαζανιού, με τρόπο που δεν θα πλήττει την οικονομική παραγωγή.

«Τα κρούσματα….μειώνονται εδώ και μερικές ημέρες αλλά δεν είναι αρκετό. Ένα πλήρες κλείσιμο θα είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου και αυτή η επιλογή θα πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters, που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Τα μέτρα, αν και προσεκτικά για να επιτρέψουν να συνεχιστεί η οικονομική παραγωγή, θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα ενώ θα απαιτείται ειδική άδεια για υπεραστικές μετακινήσεις, δήλωσε το πρόσωπο αυτό. Τα καφέ και τα εστιατόρια είναι ήδη κλειστά.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί είχαν δείξει κάποια αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης 20% στα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη και λιγότερους ασθενείς στα νοσοκομεία, αν και συνεχίζουν να είναι υπό πίεση οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν, εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση στα κρούσματα.

Κρίσιμη τουριστική περίοδος

Η Τουρκία έχει καταγράψει συνολικά 4,63 εκατ. κρούσματα COVID-19, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 38.358. Είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη σε ημερήσια κρούσματα κοροναϊού και πρώτη σε κατά κεφαλήν βάση μεταξύ των μεγάλων κρατών, ενώ οι θάνατοι κορυφώθηκαν στους 362 την περασμένη εβδομάδα.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί εκτοξεύθηκαν από τότε που ο Ερντογάν ξεκίνησε μια περίοδο «ελεγχόμενης εξομάλυνσης» στις αρχές Μαρτίου.

Η Ρωσία αυτό τον μήνα περιόρισε τις πτήσεις προς και από την Τουρκία έως την 1η Ιουνίου. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει τους αριθμούς των τουριστών κατά περίπου 500.000.

Μια μείωση κατά δύο τρίτα στα τουριστικά έσοδα τον περασμένο χρόνο διεύρυνε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ασκώντας πιέσεις στα λιγοστά συναλλαγματικά διαθέσιμα και οδηγώντας τη λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο τον Νοέμβριο.

«Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για τις εισροές ξένου συναλλάγματος» δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Άρα, για να μην χάσουμε τελείως την τουριστική σεζόν, αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά».

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά τις έξι τελευταίες ημέρες συναλλαγών κοντά στο κατώτερο καταγεγραμμένο επίπεδό της λόγω ανησυχιών για την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς και για την πολιτική υπό τον νέο κεντρικό τραπεζίτη.

«Εάν αυτό είναι η λύση, θα πρέπει να αντέξουμε ένα πλήρες κλείσιμο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί το κομμάτι της παραγωγής» δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

«Το κλείσιμο των σχολείων και των εμπορικών κέντρων φαίνεται σωστό δεδομένου του κινδύνου μόλυνσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr