Η τουρκική εταιρεία έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα, ενώ αυτή αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες

Η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Viscoran Ilac θα παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 στα εργοστάσιά της, ανέφερε η εταιρεία σε κοινή ανακοίνωση με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η τουρκική εταιρεία έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα, ενώ αυτή αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το ενδεχόμενο συμπαραγωγής με την Τουρκία είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία των δύο πλευρών ορίζει πως το RDIF θα παρέχει στην τουρκική πλευρά βοήθεια ώστε να αποκτήσει επαφές με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές. Τεχνολογία θα μεταφερθεί στην εταιρεία, ενώ υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε ακόμη δύο παραγωγείς στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, έκανε το εξής σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία: «Η συμφωνία με την Viscoran İlaç οδηγεί σε μία αύξηση της δυνατότητας παραγωγής και βοηθάει στις παραδόσεις του Sputnik V παγκοσμίως. Έχουμε φτάσει σε συμφωνίες με κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες σε μία σειρά χωρών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και χάρη σε αυτές τις συμφωνίες το ασφαλές και αποτελεσματικό ρωσικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για άτομα σε πάνω από 60 χώρες».

Με τη σειρά του, ο Öztürk Oran, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας, επεσήμανε πως υπάρχουν συμφωνίες σχετικά με την παραγωγή, τη διανομή αλλά και την εκτέλεση κάποιων κλινικών μελετών για το προϊόν.

«Οι μελέτες μας επί του ζητήματος συνεχίζονται σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεισφέρουμε σε ένα τόσο πολύτιμο προϊόν που συζητείται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr