Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετακίνηση εκτός νομού: Απίστευτες δικαιολογίες από τους οδηγούς - Πρόστιμα για τους παραβάτες

Μετακίνηση εκτός νομού: Απίστευτες δικαιολογίες από τους οδηγούς – Πρόστιμα για τους παραβάτες

Με απίστευτες δικαιολογίες ορισμένοι προσπάθησαν να παρακάμψουν τους ελέγχους της Αστυνομίας παρότι οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών ενόψει Πάσχα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κοροναϊού, οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, ενόψει του Πάσχα, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αλλά και στους παραδρόμους τους.

Με απίστευτες δικαιολογίες ορισμένοι προσπάθησαν να παρακάμψουν τους ελέγχους της Αστυνομίας παρότι οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών ενόψει Πάσχα.

Οι δικαιολογίες που άκουσαν οι αστυνομικοί από ορισμένους επιβάτες, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν από τα μπλόκα της Τροχαίας, ήταν απίστευτες,

Στο πλαίσιο αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Σαββατοκύριακο ουκ ολίγοι επιχείρησαν να φύγουν από το κλεινόν άστυ χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, από το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου έως και σήμερα στις 06:00 από τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου εξήλθαν 36.119 οχήματα. Ανάμεσα στα οχήματα που ελέγχθησαν τα 755 από αυτά εξαναγκάστηκαν σε επιστροφή αφού δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαβάστε επίσης: Αντί για εκδρομή… αναστροφή: Απίστευτες δικαιολογίες από τους επίδοξους εκδρομείς

Αντίστοιχα στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας εξήλθαν 45.961 οχήματα με τα οχήματα που να υποχρεώνονται σε επιστροφή να ανέρχονται συνολικά σε 168. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων το Σαββατοκύριακο ανέρχεται σε 923.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Απίστευτες δικαιολογίες

Ουρές χιλιομέτρων και δικαιολογίες κάθε λογής, με την τιμητική τους να έχουν οι ιατρικοί λόγοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ήταν ενήμεροι πως η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες από νομό σε νομό καταργήθηκαν.

Κάποιοι άλλοι προέβαλαν και επαγγελματικούς λόγους μετακίνησης, χωρίς όμως τα έγγραφα που έφεραν να το πιστοποιούν. Ακόμα, κάποιοι είχαν παρέμβει χειρόγραφα στις βεβαιώσεις από το ΕΡΓΑΝΗ.

Όσοι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το λόγο για τον οποίο ήθελαν να ταξιδέψουν εκτός νομού υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω στην πόλη, όπως μία μητέρα με τα παιδιά της.

«Εγώ δουλεύω ο μπαμπάς τους λείπει για δουλειά και ήθελα να πάω τα παιδιά στη μαμά μου αλλά μου είπαν για παροχή βοήθειας δεν γίνεται.

Ένας 50χρονος που είπε ότι πρέπει να επισκεφθεί την εγκυμονούσα πεθερά του, ενώ και ένας 70χρονος ήθελε να φροντίσει τις ελιές του. Επίσης, ένας οδηγός θέλησε να ταξιδέψει μέχρι την Καλαμάτα για να αγοράσει λάδι, όμως οι αστυνομικοί των ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω. Ακόμα, μία κυρία ήθελε να πάει να εκπαιδεύσει τα σκυλιά της στην Ορεινή Αρκαδία.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η περίπτωση μιας οικογένειας που αστυνομικοί την κατέβασαν από το ΚΤΕΛ στα διόδια της Ελευσίνας, καθώς δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους.

Αισθητά μειωμένη η έξοδος των οχημάτων το τελευταίο 24ωρο

Η έξοδος των οχημάτων από τις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, ειδικότερα από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, ήταν αισθητά μειωμένη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, μικρή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των οχημάτων που εισήλθαν από την Ελευσίνα.

Συγκεκριμένα, από χθες Κυριακή 25 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 7.357 οχήματα, ενώ εισήλθαν 10.031. Το προηγούμενο 24ωρο (από τις 6:00 του Σαββάτου 25/4 έως την ίδια ώρα την Κυριακή 26/4) εξήλθαν 11.336 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.710.

Παράλληλα, από τα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο, εξήλθαν 8.116 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.762. Τα αντίστοιχα οχήματα, το προηγούμενο 24ωρο, ήταν 18.201 και 17.896.

«Οι έλεγχοι θα είναι ασυτηροί και εντατικοί σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όχι, βέβαια, μόνο στα διόδια των εθνικών οδών, αλλά και στους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια», αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και επισημαίνουν: «Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν πολίτες να προσπαθήσουν να φύγουν για το Πάσχα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, γιατι θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο, αφού θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω».

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024