Ερευνα στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι ο αριθμός θανάτων από την Covid-19 στις ηλικίες από 20 έως 29 ετών εκτοξεύτηκε πάνω από 1.000% από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως το πρώτο μισό του Απριλίου. Στις ηλικίες 30-39 αυξήθηκε κατά 819% και κατά 933% μεταξύ των 40-49 ετών.

Νεότεροι Βραζιλιάνοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την Covid-19, με τους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 29 ετών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κυβερνητικό βιοϊατρικό ινστιτούτο Fiocruz.

Τρομακτική αύξηση

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός θανάτων από την Covid-19 στις ηλικίες από 20 έως 29 ετών εκτοξεύτηκε πάνω από 1.000% από τις αρχές του τρέχοντος έτους – πριν ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα – έως το πρώτο μισό του Απριλίου.

Οι θάνατοι στις ηλικίες 30 έως 39 ετών αυξήθηκαν κατά 819%, ενώ μεταξύ 40-49 ετών κατά 933%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων άρχισαν να απογειώνονται από τον Ιανουάριο στη λατινοαμερικάνικη χώρα, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική. Η διάθεση των εμβολίων είναι αργή και τα περιοριστικά μέτρα ανομοιογενή από Πολιτεία σε Πολιτεία.

Η Fiocruz τόνισε ότι η αύξηση των θανάτων σε νεότερες ηλικίες ενδεχομένως μπορεί να εξηγηθεί από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ή από γενικότερη «εξάντληση από τον κατ’ οίκον περιορισμό».

«Η ανάγκη επιστροφής στη δια ζώσης εργασία ή η αναζήτηση μέσων διαβίωσης, δεδομένης της βαθύτερης οικονομικής κρίσης και των ποσοστών ανεργίας», μπορεί επίσης να αποτελεί έναν παράγοντα, ανέφερε.

Και σε άλλες χώρες

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και των ΗΠΑ, όπου έχουν ευρέως εξαπλωθεί νέες πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερο νεότερες ηλικίες ανθρώπων νοσηλεύονται από την Covid-19, σε αντίθεση με τις αρχές της πανδημίας όταν οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονται με τη νόσο είναι πλέον περίπου 58, σε σύγκριση με 62 στην αρχή του έτους. Η μέση ηλικία εκείνων που υπέκυψαν στην ασθένεια μειώθηκε σε περίπου 65, έναντι 72 τον Ιανουάριο.

Η μελέτη έδειξε ότι η υγειονομική κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει σοβαρή. Δεκατέσσερις Πολιτείες και η Ομοσπονδιακή Περιφέρεια έχουν ποσοστά πληρότητας πάνω από 90% στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ επτά Πολιτείες βρίσκονται σε επίπεδα μεταξύ 80% και 89%.

Αλλοι 2.914 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.914 ασθενών με την Covid-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 69.105 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πάνω από 386.000 άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,24 εκατομμύρια ως εδώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr